Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO
  • 11.08.2015. 10:15

Škotska želi zabranu GMO useva

Škotska će zatražiti da bude isključena iz evropskih propisa kojima se odobrava uzgoj GMO.

Foto: depositphotos.com
  • 43
  • 2
  • 0

Škotska planira da zabrani sadnju genetski modifikovanih semena jer nije spremna da se kocka sa budućnošću prehrambenog sektora vrednog 14 milijardi funti (19,78 milijardi evra), izjavio je škotski sekretar za ruralni razvoj, Ričard Lokhed, koji je poručio da će Škotska zatražiti da bude isključena iz evropskih propisa kojima se odobrava uzgoj GMO, prenosi britanski javni servis Bi-Bi-Si.

Mnogi razočarani odlukom

Brojni predstavnici poljoprivrednog sektora su, međutim, razočarani tom odlukom. Prema propisima EU, sadnja GMO mora biti formalno autorizovana pre nego što semena budu zasejana. Amandman na tu odluku, koji je stupio na snagu ranije ove godine, omogućava članicama EU i nižim nivoima vlasti u njima da ograniče ili u potpunosti zabrane uzgoj GMO na svojoj teritoriji.

Zabranom GMO-a unaprediti "zeleni" status

Lokhed navodi da će se zahtev Škotske da bude isključena iz propisa odnositi na genetski modifikovan kukuruz, čije je sađenje već dozvoljeno u EU, i šest drugih semena na čiju se autorizaciju čeka. Sekretar je poručio da je Škotska širom sveta poznata po svojoj divnoj prirodi i da će zabrana GMO zaštititi i dodatno unaprediti njen čisti, zeleni status.

Foto: depositphotos.com; jovanjaric


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Izvori

Tanjug


Tagovi

GMO Usevi Škotska Kukuruz Evropski propisi Ričard Lokhed Zabrana