• Kukuruz
  • 29.11.2020. 18:00

Smanjena procena svetskog roda kukuruza za 10 miliona tona - Kina udvostručuje uvoz?

Kada je reč o EU, prema zadnjim podacima, proizvodnja je smanjena sa prvobitnih 62,6 na 60,1 miliona tona, najvećim delom zbog smanjenog roda u Rumuniji.

Foto: Bigstock/BitsAndSplits
  • 233
  • 24
  • 0

Međunarodno veće za žitarice (IGC) smanjilo je svoju prognozu za svetski rod kukuruza za 10 miliona odnosno na 1,146 milijardi tona za sezonu 2020./21. Kao glavni razlog naveli su manju proizvodnju u Sjedinjenim Državama, Evropskoj uniji i Ukrajini.

Suprotno tome, u svojim ažuriranim podacima udvostručili su projekciju za kineski uvoz, piše Reutres.

Suša predstavlja glavni problem

Rodu kukuruza u SAD-u, daleko najvećem svetskom proizvođaču, suša je ove godine najviše naštetila. Trenutna prognoza pokazuje da je smanjen za 5,4 miliona (u odnosu na prethodnu godinu) te iznosi 368,5 miliona tona.

Što se tiče EU, prema zadnjim podacima, proizvodnja je smanjena sa prvobitnih 62,6 na 60,1 miliona tona, najvećim delom zbog smanjenog roda u Rumuniji i to sa 10,4 na 7,1 miliona tona.

Produktna berza: Cena kukuruza nastavlja da raste

Velike problema sa sušnim vremenom imali su i ukrajinski proizvođači koji su ove godine proizveli 30 miliona tona što je manje za tri miliona u odnosu na prethodnu.

Kina će udvostručiti uvoz?

IGC je takođe povećao prognozu za kineski uvoz ove kulture na 16 miliona tona što je duplo više od prethodne projekcije. 

Podsetimo, zbog nestašice kukuruza u zemlji, trgovci su prisiljeni na uvoz iz inostranstva kako bi snabdeli domaće proizvođače stočne hrane i poljoprivrednike.

U prvih devet meseci ove godine uvoz ječma, kukuruza, sirka i pšenice u toj zemlji skočio je za 83,3 odsto, na 20,86 miliona tona, prema podacima carinske uprave, a očekuje se rekordna kupovina useva. Nakon maja uvoz je pojačan budući da su u kratkom roku potrošene ogromne zalihe, a nepovoljne vremenske prilike oštetile su ovogodišnji rod kukuruza. 

Kupci su rezervisali oko 17 miliona tona te žitarice za tržišnu 2021. godinu, koja je počela 1. septembra, i spremni su da kupe još, podigavši Kinu uz Japan kao drugog najvećeg svetskog uvoznika ove ratarske kulture.

Nestašica kukuruza u Kini poljuljala tržište - očekuju se više cene u celom svetu?

U objavljenim podacima, Veće za žitarice je neznatno povećalo svetsku proizvodnju pšenice, za milion tona pa ona sada iznosi 765 miliona tona. Prognoza kineskog uvoza takođe je porasla na 7,8 u odnosu na prethodna predviđanja od 7,3 miliona tona. 


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

IGC Prognoza Rod Kukuruz SAD Evropska unija


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.