Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 22.05.2019. 14:00

Smanjena setva prolećnih žitarica u Ukrajini, a izvoz ruske pšenice opada

Setva prolećnih žitarica u Ukrajini je manja za pet odsto, dok izvoz ruske pšenice opada već nekoliko meseci. Predviđalo se čak da će Rusija do kraja 2018. godine ostati bez pšenice.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 183
  • 23
  • 0

Setva prolećnih žitarica i mahunarki u Ukrajini zaostaje za pet odsto u odnosu na prošlu godinu. Međutim, vremenski uslovi poslednjih dana u Ukrajini omogućili su poljoprivrednicima da ubrzaju zasađivanje.

Ministarstvo je smanjilo predviđenu površinu za rane prolećne žitarice za 0,7 odsto. Setva kukuruza zaostaje za četiri odsto u odnosu na prošlu godinu. Setva suncokreta je za 8,6 odsto manja nego prošle godine, a soje za 30 odsto.

Ukrajina uvezla seme suncokreta u vrednosti od 189,4 miliona dolara 

Prema podacima Državne fiskalne službe, Ukrajina je ove godine uvezla seme suncokreta u vrednosti od 189,4 miliona američkih dolara. Ovo se odnosi na seme suncokreta za sadnju, prenosi UkrAgroConsult.

Godinu dana pre uvezeno je 29,9 KM semena suncokreta, u vrednosti od 258,3 miliona dolara. 

U Ukrajini je u martu 2019. godine proizvedeno 0,15 kilo tona ulja uljane repice u odnosu na 0,21 kilo tona u prethodnom mesecu i 0,23 kilo tona u martu 2018. Zbog aktivnog usitnjavanja uljane repice početkom ove godine, ukupna proizvodnja ulja u martu i dalje je ostala na visokom nivou od 125,3 kilo tona, ili 54,1% u odnosu na prošlu godinu.

U martu novi rekrod izvoza suncokretove sačme 

U martu mesecu je izvoz suncokretove sačme iz Ukrajine iznosio 454 KM. To je za 12,6% manje u odnosu na prethodni mesec, ali za skoro 27% u odnosu na mart 2017/18. Ukupno, izvoz tokom septembra i marta ove godine je postavio novi rekord od 2925,2 KM, prenosi UkrAgroConsult.

Uprkos padu kupovine od 17%, EU ostaje glavni uvoznik ukrajinske suncokretove sačme ove sezone sa učešćem u izvozu od 44%.

Kina, koja je prvi put uvezla ukrajinsku sačmu u decembru 2018. godine, već je kupila 634,3 KM i time postala drugi najveći uvoznik. Belorusija je smanjila uvoz za skoro 19%, dok su Turska i Maroko obnovili kupovinu na prošlogodišnjim nivoima i povratili svoje pozicije na rang listi uvoznika.

Rusija ne ostaje bez pšenice 

Izvoz ruske pšenice opada već nekoliko meseci. Predviđalo se čak da će Rusija do kraja 2018. godine ostati bez pšenice. Neki su rekli da će vlada preduzeti korake za ograničavanje izvoza kada isporuke dostignu 25 miliona tona.

Američko ministarstvo poljoprivrede predviđa 37 miliona tona ruskog izvoza pšenice u ovoj godini. To bi bio drugi najveći izvozni program koji je zabeležen pored prethodne godine od 41,4 miliona tona. 

UkrAgroConsult izveštava da su ruske zalihe pšenice bile 1.9 miliona tona od 1. aprila, što je za trećinu manje nego u istom periodu prošle godine. Ali izgleda da će biti dosta pšenice da bi se napunile zalihe na osnovu ranih predviđanja useva 2019. godine. Ruski ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev predviđa žetvu od 75 do 78 miliona tona. 

Proizvodnja uljane repice u Rumuniji ispod petogodišnjeg proseka 

Uprkos proširenoj površini za žetvu 2018. godine, nepovoljni vremenski uslovi sprečili su rumunske poljoprivrednike da povećaju proizvodnju uljane repice. Sada se procenjuje da je prinos na godišnjem nivou smanjen za deset odsto na 1.512 KM.

Pad proizvodnje je uticao na izvoznu aktivnost zemlje. Sadašnji tempo izvoza repice je sporiji nego u prethodne dve sezone. Prema zvaničnim podacima, isporuke od jula prošle godine do januara ove, bile su za 20% manje u odnosu na rekordni nivo u istom periodu prošle sezone. Kako je ranije istakao UkrAgroConsult, izvoz uljane repice iz Rumunije može zatvoriti ovu sezonu na najnižem nivou. 

Najverovatnije, rumunski izvoz repice će pokazati još jedan pad u sezoni pred nama, jer je njegova površina smanjena za 30% u korist žitarica nakon neuspeha u 2018. godini. Pored toga, nepovoljno vreme u vreme setve i deficit vlage u zemlji ovog proleća sugeriše da je malo verovatno da će značajan porast prosečnog prinosa biti.

Prema procenama UkrAgroConsulta, proizvodnja uljane repice u Rumuniji može pasti za 23% u odnosu na godinu dana. To bi bilo ispod petogodišnjeg proseka.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žitarice Izvoz žitarica Izvoz mahunarki Izvoz kukuruza Izvoz ječma Sadnja žitarica Sadnja kukuruza Proizvodnja uljane repice


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.