Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica i uljarica
  • 27.02.2018. 16:15

Snažan rast izvoza ruskog ječma

Osim rasta izvoznih cena ruske pšenice, koji je nastavljen i ove sedmice, tržište žitarica beleži i snažan rast izvoz ruskog ječma, rast izvoza raži iz Ukrajine i neznatan rast cena bugarskog suncokreta.

  • 109
  • 9
  • 0

Rusija je u decembru 2017. godine izvezla više od 507 hiljada tona ječma što je za 355% u odnosu na decembar 2016. kada je ta zemlja izvezla 143 hiljada tona te žitarice. Kako prenosi UkrAgroConsult, Rusija je u prvoj polovini sezone 2017/18. izvezla više od 3,5 miliona tona ječma što je rast od gotovo 92% u odnosu prethodnu sezonu. Za ovakav rast izvoza ruskog ječma najzaslužnija je snažna tražnja glavnih uvoznika: Saudijske Arabije koja je već kupila čak 1,38 miliona tona (12% više nego lane), Jordana čiji je uvoz porastao za 24% i sada iznosi 257 hiljada tona, dok je izvoz ruskog ječma u Katar porastao za 287% na 83 hiljada tona.

Cene ruske pšenice rastu zbog jake tražnje

Rast izvoznih cena ruske pšenice je nastavljen i tokom prošle sedmice. Na to su najviše uticali povećanje deviznog kursa ruske rublje u odnosu na američki dolar i velika tražnja uvoznika, izveštava UkrAgroConsult. Cene mlinske pšenice su u proseku poraske za 4-7 dolara po toni, tako da se pšenicom sa 12,5% proteina trgovalo po ceni od 202-205$/t, dok je 11,5%-proteinska pšenica dostigla vrednost 197-200$/t. Važno je napomenuti da su izvozne cene za ruske visokoproteinske pšenicu dostigle najvišu vrednost još od jula 2015. godine.

Rusija proizvela 24% više repičinog ulja nego lane

U Rusiji je u decembru prošle godine proizvedeno 31,2 hiljade tona ulja od uljane repice, 20% manje nego i novembru 2017, kada je ta zemlja proizvela 41,7 hiljada tona u novembru 2017. godine. Shodno tome, ukupna proizvodnja nafte u prvom polugodištu (jul-decembar) ostvarila je rast od gotovo 24% (195,5 hiljada tona) u odnosi na isti period pre godinu dana kada je proizvedeno 157,7 tona biodizela.

Raste izvoz raži iz Ukrajine

Ukrajina je u prvoj polovini tekuće sezone izvezla 13,3 hiljada tona raži što je za 24,4% više nego u istom periodu prošle sezone kada je ta zemlja izvezla 10,7 hiljada tona ove žitarice. Belorusija i dalje ostaje stabilno tržište za izvoz ukrajinske raži, a nastavljene  su i isporuke u Izrael i Južnu Afriku. Prema preliminarnim podacima ukrajinskog odbora za statistiku, ukrajinski izvoz raži iz te zemlje je u 2017. godini dostigao četvrtogodišnji maksimum od 507 hiljada tona, zahvaljujući rastu od 29,4% odnosu na 2016. godinu.

Cene domaćeg suncokreta ostale neizmenjene

Cene domaćeg suncokreta na bugarskom tržištu su prošle nedelje ostale ostale su na nivou 553 dolara po toni. Jačanje nacionalne valute povećalo je cene u dolarima na 351$/t. Međutim, kako izveštava UkrAgroConsult, čvrsta ponuda u prvim mesecima 2018. godine i dalje drži cene na najvišem nivou od početka sezone 2017/18. Kao i ranije, najveća izvozna destinacija van Evropske unije bila je Turska, dok je ovogodišnji izvoz suncokreta porastao za 54% u odnosu na lane. 

Foto: SC / Flickr


Povezana biljna vrsta

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer poseduje visoku hranidbenu vrednost. U ishrani stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje u... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Rusija Ukrajina Bugarska Ječam Soja Sojino ulje


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.