Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Snežni pokrivač
  • 06.01.2016. 08:00

Sneg štiti nepripremljenu pšenicu i repicu!

Malešević: Čak 50% pšenica iz kasnije setve ušlo nepripremljeno u period niskih temperatura. Jeromela: Poljoprivrednici da ne brinu zbog crvenila na listovima uljane repice

Foto: kansasagnetwork.com
  • 443
  • 954
  • 0

Sneg koji je pao predhodnih dana pogoduje usevima pšenice i uljane repice jer mlade biljke štiti od niskih zimskih temperatura. Iz perioda relativno visokih temperatura za decembar naglo je nastupilo zahlađenje od -10ºC pa i više.

Niske temperature su zatekle pšenicu nedovoljno pripremljenu pošto biljke nisu prošle sve faze u procesu kaljenja. Drugim rečima nisu nakupile dovoljno šećera da bi uspešno prezimile.

Malešević: Tek pola pšenica dostiglo fazu bokorenja

Miroslav Malešević

Stručnjak za pšenicu Miroslav Malešević kaže da će ovu kritičnu fazu bolje proći oni usevi koji su posejani u optimalnom agrotehničkom roku, a da su u problemu oni iz novembarske i kasnije setve.

"U dobroj kondiciji su sve one pšenice koje su zasejane do 3. novembra i koje su ušle u fazu tri lista, odnosno u fazi su bokorenja. One sejane kasnije, a tih je 50% nisu dostigle tu fazu. One se nalaze u fazi od nicanja pa do drugog lista. Pred njima su velika iskušenja. I kada su u pitanju niske temperature, ali i pomeranja zemljšta usled smrzavanja i otkravljivanja. Sve to može dovesti do uginjavanja takvih biljaka", kaže Malešević.

Marjanović: Crvenilo kao posledica minusa i nedostatka hraniva

Snežni pokrivač je dobrodošao pšenici, ali i uljanoj repici. Ana Marjanović Jeromela sa Instituta za ratarstvo i povrtarsto kaže da poljoprivrednici ne bi trebalo da brinu zbog crvenila na listovima te uljarice koje je posledica niskih temperatura.

Ana Marjanović Jeromela

"Pojava niskih temperatura mogla je dovesti do izmrzavanja kod pojedinih genotipova koji su prerasli, tj. pojava cvetonosnog stabla. Obično su to hibridi. One repice koje su ostale u fazi rozete ne bi trebalo da imaju problema. Kod većine genotipova moguće je primetiti crvenilo na obodu listova. Proizvođače to ne bi trebalo da zabrinjava. To je posledica niskih temperatura i nedostatka hraniva. Takve biljke će bez problema prezimiti, a u proleće će se pojaviti zeleni listovi", kaže Ana Marjanović Jeromela.

Meteorolozi za narednih desetak dana predviđaju jutarnje temperature tek nekoliko stepeni ispod nule, što će svako pogodovati usevima pšenice i uljane repice.

Foto: kansasagnetwork.com


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Sneg Pšenica Uljana repica Izmrzavanje Miroslav Malešević Ana Jeromela Marjanović


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici u Vojvodini ostali su bez subvencija za gorivo za prolećnu setvu zbog nemarnog i nestručnog upravljanja u informacionom sistemu Ministarstva poljoprivrede e-agrar, saopštila je politička organizaacija Akcija progresivne Voj... Više [+]