Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gljivično oboljenje Fusarium nivale
  • 25.11.2017. 14:30

Snežna plesan ugrožava žitarice

Snežna plesan (Fusarium nivale) je gljivično oboljenje, koje dovodi do propadanje pšenice tokom zime. Može da se javi i i na raži i ječmu.

Foto: Kril Lord / Flickr
  • 797
  • 55
  • 0

Snežna plesan (Fusarium nivale) je gljivično oboljenje, koje dovodi do propadanje pšenice tokom zime. Često se javlja zbog nepoštovanja plodoreda. Može da se javi i i na raži i ječmu.

Već tokom jeseni mogu da se uoče prve štete, jer posejane žitarice slabo i retko niču. Mogu se naći i zakržljale biljčice, čiji je donji deo pokriven belo-ružičastom, vatastom prevlakom gljive. Češće je uočljiva nakon otapanja snega, u proleće.

Uslovi za širenje bolesti

Optimalni uslovi koji odgovaraju širenju bolesti su vlažno i hladno vreme. Posebno su ugroženi brdski predeli, koji imaju mnogo snega. Tokom proleća i leta, spore gljive mogu vetrom, kapima kiše ili insektima da inficiraju klas žitarica. Zrna postaju štura, a na napadnutim klasovima primećuje se ružičasta prevlaka.

Mere suzbijanja snežne plesni

Zvezdana Jovanović, dipl.ing. iz PSS Požarevac savetuje: "Preporučuje se tretiranje semena preparatima na bazi: tebukonazola, protiokonazola, fludioksonila i difenokonazola.U područjima gde se iz iskustva zna da je bolest česta, mora se poštovati plodored.Trebalo bi izbegavati pregustu setvu kao i nekontrolisanu primenu azotnih đubriva".

Foto: Kril Lord / Flickr


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Zvezdana Jovanović Snežna plesan Suzbijanje snežne plesni Simptomi snežne plesni


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.