Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prolećna setva
  • 14.04.2017. 08:00

Spora setva kukuruza, skuplja proizvodnja soje

Zbog nedostatka vlage u zemljištu setva kukuruza na vojvođanskim atarima se odvija usporeno. Pojedini stručnjaci preporučuju da se gustina setve smanji za 5-10 procenata. S druge strane, soja je zbog dobre cene i rekordnih lanjskih prinosa atraktivna ratarska kuktura. Međutim, iskusniji ratari upozoravaju da će trenutni agroekološki uslovi zbog dodatnih tretmana poskupeti proizvodnju te uljarice.

Foto: Alex B AgriProPhotos / Flickr
  • 2.091
  • 130
  • 0

Uslovi za setvu kukuruza nisu jednaki u svim krajevima Vojvodine, što se može odraziti na prinose te žitarice, reči su stručnjaka Gorana Bekavca. Kako on objašnjava, a prenosi RTV, agrometeorolški uslovi su vrlo nepovoljni u pojedinim delovima Srema i Banata na kojima je zemljište jako suvo, pa će, ukoliko izostanu ozbiljnije padavine, nicanje biljaka biti otežano.

Bekavac: Smanjiti gustinu setve

Bekavac ratarima savetuje da povedu računa o gustini setve, jer su rezerve zimske vlage u zemljištu skromne. On ističe da bi bilo poželjno smanjiti gustinu setve za 5%-10% i preporučuje setvu hibrida kukuruza otpornih na sušu, da bi se ublažile posledice koje mogu nastati zbog nepovoljnih vremenskih uslova.

Soja cenovno stabilna i ekonomski isplativa

Kada je reč o soji, ona je jedna od retkih ratarskih kultura koja je bila cenovno stabilna i ekonomski isplativa. Prema prognozama stručnjaka, zbog toga će ove godine u našoj zemlji biti posejano gotovo 220 hiljada hektara te uljarice.

Da li će se ponoviti lanjski rekordni prinosi soje?

Međutim, ratari koji soju seju na teritoriji vojvođanske opštine Bač kažu da će zbog trenutnih agroekoloških uslova, konkretno zbog smanjene vlage u zemljištu, ta kultura dati manje prinose nego lane. Direktor, zemljoradničke zadruge u Baču Miloš Vuković s druge strane tvrdi da će prema raspoloživim podacima površine pod sojom biće veće nego ikada pre.

Vuković: Voditi računa o energiji klijanja semena

Vuković ističe da je naročito važno da proizvođači vode računa o takozvanoj energiji klijanja semena i dodaje da je ta zadruga za svoje kooperante blagovremeno nabavila kvalitetno seme čija je energija klijanja oko 90%.

Dodatni tretmani zbog kasnog nicanja poskupeće proizvodnju soje

Soja je primamljiva ratarima i zbog njene akteulne cene koja iznosi oko 46,50 dinara po kilogramu bez PDV-a, što je za 6,50 dinara više nego u vreme prošlogodišnje žetve. Iskusni ratari upozoravaju na to da će za razliku od 2016. godine, ove godine biti potrebno obavljanje korektivnih tretmana zbog kasnog nicanja, a to će dodatno poskupeti proizvodnju i uticati na cenu te uljarice.

Foto: Alex B AgriProPhotos / Flickr


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Izvori

RTV


Tagovi

Setva Srbija Vojvodina Kukuruz Soja Ratarstvo Poljoprivreda Bač Goran Bekavac Miloš Vuković Srem Banat Bačka Cena Vreme


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!