Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pšenica
  • 06.11.2019. 10:00

Srbija među 15 najvećih izvoznika pšenice

Domaći ratari pozicionirali su Srbiju među prvih 10 izvoznika kukuruza i 15 najvećih izvoznika pšenice na svetu. U budućnosti bi trebalo da se domaća pšenica izvozi i u Indoneziju i Vijetnam, najavljeno je na prvoj Srpskoj žitarskoj konferenciji.

Foto: Depositphotos/sarymsakov
  • 570
  • 62
  • 0

Mogućnost za izvoz pšenice na nova tržišta stvorila se zahvaljujući zabrani uzgajanja GMO u našoj zemlji. U svetu je veoma cenjena proizvodnja poljoprivrednika iz Srbije, a najviše su traženi srpska soja i kukuruz. Međutim, ratari imaju problem kada je u pitanju pšenica jer se poseje više od 60 odsto takozvanog semena sa tavana, a ono je bez deklaracije.

Vukosav Saković iz "Žita Srbije" ocenjuje da nije novac problem zbog kog proizvođači na svojim parcelama imaju pšenicu, koja je bez deklaracije.

"Ne možemo reći da nemaju novca, oni su dovoljno mladi, pametni stručni ljudi, u ovom ternutku je takva struktura proizvođača. Znaju oni sve da stave na papir i izračunaju ali je problem u mentalitetu i dugogodišnjim navikama," kaže Vukosav Saković iz Žita Srbije.

Nedimović: Srbija aplicira za članstvo u Međunarodnom žitarskom savetu

Oko 80 odsto žitarica proizvedu mali proizvođači

Oko 80 odsto žitarica u našoj zemlji proizvedu mali i srednji individualni poljoprivredni proizvođači. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će država u toku sledeće godine izneti niz mera podrške poljoprivrednicima koji seju deklarisano seme čime država želi da poboljša situaciju kada je u pitanju i izvoz na strana tržišta.

"U drugoj polovini sledeće godine izaći ćemo sa setom mera podrške onima koji seju deklarisano seme koje je sertifikovano i kvalitetno kako ne bismo imali situaciju da dobar deo pšenice ode prema stočnom fondu, nego da ide za ljudsku ishranu, a to znači za bolju cenu i za tržišta koja su platežno sposobnija," navodi Nedimović.

Ovih dana Srbija bi trebalo da postane član Međunarodnog žitarskog saveta što će dosta olakšati proces planiranja proizvodnje.

"To će doneti predvidivost otkupnih cena, a samim tim i olakšati poljoprivrednicima planiranje proizvodnje. Srbija ne može da konkuriše kvantitetom nekoj Ukrajini, ali sa povećanjem prinosa sa pojedinim kulturama postajete pouzdan partner," smatra Miljan Ždrale iz Evropske banke za obnovu i razvoj.

Manji ovogodišnji rod i izvoz pšenice i brašna

Prinosi pšenice u Srbiji brže rastu nego u EU

Miloš Milovanović iz Organizacije za hranu i poljoprivredu UN ocenjuje da ratarstvo u Srbiji napreduje, a da u pogledu prinosa pokazuje brži napredak u odnosu na EU.

"Postoji najmanje 20 odsto procenata za unapređenje produktivnosti u oblasti kukuruza i pšenice. Dugoročno gledano prinosi u ovom sektoru rastu i to brže nego što rastu prinosi u Evropskoj uniji (EU)," navodi Milovanović.

Kako bi domaća proizvodnja u oblasti ratarstva bila bolja u pogledu kvaliteta, neophodno je da se uvede razvrstavanje i plaćanje upravo na osnovu kvaliteta, ocenjuju stručnjaci, prenosi RTS.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Izvori

RTS


Tagovi

Pšenica Izvoz Vukosav Saković Branislav Nedimović Miljan Ždrale Miloš Milovanović


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.