Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nestašica
  • 08.03.2022. 12:00

Srbija proizvodi više žitarica i uljarica nego što nam je potrebno?

Ono što je sigurno je da Srbija proizvodi više žitarica i uljarica nego što je nama potrebno, rekla je direktorka "Udruženja žita Srbije" Sunčica Savović.

Foto: Depositphotos/kiriak09
  • 669
  • 214
  • 0

Evropska pšenica je u petak završila trgovanje po ceni od 393,75 evra po toni, dok se novom žetvom 2022. trgovalo za 316,25 evra, piše Agrarheute. Za samo deset dana ona je na evropskom tržištu fjučersa porasla za 100 evra. Cene su u pojedinim momentima bile iznad 400 evra, a u mnogim regijama razmena je potpuno stala. Razlog svemu tome je strah od nestašice zbog sukoba u Ukrajini.

Ipak, u "Udruženju žita Srbije" su optimisti jer svet, kažu, raspolaže sa 280 miliona tona zaliha najtraženije žitarice, prenosi RTS.

"Sasvim je sigurno da globalnih nestašica na svetskom tržištu pšenice i kukuruza neće biti. Neminovno je da će doći do neke promene što se tiče velikih trgovinskih tokova, veliki svetski kupci i uvoznici pšenice moraće sebi da pronađu neka alternativna tržišta i za to će biti potrebno neko vreme ali ono što je sigurno je da Srbija proizvodi više žitarica i uljarica nego što je nama potrebno", rekla je za Javni servis direktorka "Udruženja žita Srbije" Sunčica Savović.

Međutim, predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će Srbija zabraniti izvoz pšenice kao jednu od mera za sprečavanje posledica krize u svetu, pišu Večernje novosti.

Izvoz žitarica: Ukrajina i Mađarska uvode ograničenja

Podsetimo, Ukrajinska vlada će od trgovaca tražiti izvozne dozvole za ključne proizvode (raž, ovas, proso, heljdu, so, šećer, meso i stoku), a Mađarska na spisku zabrane izvoza ima sedam strateških ratarskih kultura. To su pšenica, raž, ječam, zob, kukuruz, soja i seme suncokreta.


Tagovi

Izvoz žitarica Proizvodnja pšenice Aleksandar Vučić Sunčica Savović


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić