Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Global Grain
  • 15.11.2017. 13:10

Srbija u 10 najvećih izvoznika žitarica na svetu

"Brojne su prednosti naše zemlje, kada je u pitanju trgovina i izvoz žitarica i uljarica. Međutim, potrebne su dodatne investicije", rekla je Sunčica Savović, sekretar udruženja "Žita Srbije".

Foto: Global Grain
  • 613
  • 51
  • 0

Srbija se kotira među 10 najvećih izvoznika žitarica na svetu u periodu od ekonomske 2014/15 do 2016/17 godine. Kada je reč o kukuruzu, nalazimo se na osmom mestu, a u izvozu pšenice na desetom mestu.

Ove podatke iznela je Sunčica Savović, sekretar udruženja "Žita Srbije", na osnovu podataka "Odeljenja za poljoprivredu Sjedinjenih Država" (United States Agriculture Department - USDA), prilikom prezentacije na svetskom forumu "Global Grain" u Ženevi.

Drugi na svetu po prinosu pšenice

Naša zemlja nalazi se na drugom mestu kada je u pitanju prinos pšenice po hektaru. To je odmah iza proseka Evropske unije. Prinos kukuruza po hektaru doveo nas je na peto mesto.

"Brojne su prednosti naše zemlje, kada je u pitanju trgovina i izvoz žitarica i uljarica - počev od proizvodnje isključivo kultura, koje nisu GMO, do mogućnosti transporta od Crnog mora do Severnog mora Panevropskim koridorom VII. Međutim, da bi se obezbedila veća efikasnost izvozne logistike, potrebne su dodatne investicije u povezivanje rečnog, drumskog i železničkog saobraćaja, proširenje lučkih kapaciteta i izgradnju novih silosa, prvenstveno na Dunavu, kao i modernizaciju naše rečne flote", smatra Savovićeva.

"Global Grain" održava se u Ženevi od 14. do 16. novembra

Najveći svetski forum

Najveći svetski forumu u oblasti proizvodnje i trgovine žitaricama i uljaricama "Global Grain" održava se u Ženevi od 14. do 16. novembra. Udruženje "Žita Srbije" ovde učestvuje uz podršku Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO), a u okviru projekta "Unapređenje izvoza žitarica i uljarica", u kom učestvuje i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Foto: Global Grain


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Global Grain Ženeva Srbija Pšenica Kukurz Sunčica Savović Žita Srbije UN FAO EBRD Izvoz


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.