• Setva kukuruza
  • 05.04.2017. 12:00

Sremci će kukuruzom posejati 116.000 ha

Trenutne vremenske prilike pogodne su za setvu kukuruza, koja je počela na njivama u Sremu. Stručnjaci najavljuju da će u toj regiji kukuruzom biti posejano oko 116.000 ha, dodajući da rana setva te žitarice ima mnoge prednosti.

Foto: Hans / Pixabay
  • 1.530
  • 74
  • 0

U Sremu je već počela setva kukuruza, uprkos tome što vlažnost zemljišta nije optimalna. Tamošnji ratari se nadaju da će najavljene padavine znatno popraviti situaciju na njivama, naročito u prvim fazama razvoja biljaka.

Kako prenosi RTV, kukuruz se lane na sremskim atarima prostirao na površini od gotovo 116 hiljada hektara, a stručnjaci procenjuju da će i ove sezone toliko biti posejano.

Vremenske prilike pogodne za setvu

Trenutne vremenske prilike povoljne su za radove u polju, pa se posao kod ratara, čija je mehanizacija dobro pripremljena, odvija bez značajnijih problema. Stručnjaci objašnjavaju da paori u šidskom kraju ovih dana uglavnom seju hibride iz fao grupe zrenja 500 i 400, jer su ti hibridi otporniji na sušu, koja bi prema najavama meteorologa mogla da pogodi taj kraj i u kasnijim fazama razvoja ošteti biljke.

Odgovarajuća temperatura setvenog sloja 10°C

Situacija s vremenskim prilikama je obećavajuća, pa bi stetva kukuruza u Sremu uskoro mogla biti završena, odnosno obavljena u optimalnom agrotehničkom roku, što je za to podneblje mesec april. Stručnjaci savetuju da setvu ne treba počinjati pre nego što temperatura setvenog sloja zemljišta na bude 10°C.

Rana setva donosi mnoge prednosti

Kako oni tvrde, rana setva ima mnoge prednosti, jer se na taj način osigurava ranije klijanje i nicanje, odnosno bolje iskorišćavanje zimske vlage, a to naposletku omogućava ranije metličanje, svilanje, cvetanje i oplodnju. Tako biljka postaje otpornija na velike vrućine i suv vazduh u najosetljivijim fazama njenog razvoja. To sve obezbeđuje ranije i potpunije zrenje kukuruza i povećava količinu i kvalitet prinosa.

Foto: Hans / Pixabay


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Izvori

RTV


Tagovi

Kukuruz Setva Srem Ratarstvo Poljoprivreda Seme Vojvodina Šid


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pamukova sovica (Helicoverpa armigera) je izuzetno polifagna vrsta koja se hrani na oko 250 različitih vrsta biljaka. Kod nas je poznata je kao velika štetočina kukuruza i paprike, a u odsustvu domaćina razvija se i na korovskim vrstama, ko... Više [+]