Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz uljarica
  • 13.10.2017. 08:00

Srpski suncokret dogodine na turskom tržištu

Nedavno potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske omogućiće i da naša zemlja na tursko tržište izveze 15.000 tona suncokreta. Poljoprivrednici i izvoznici su pozdravili taj sporazum, ali smatraju da su odobrene izvozne količine suncokreta male i napominju da će postignuti Sporazum više značiti uljarama koje imaju kvotu za izvoz sirovog i rafinisanog ulja.

Foto: Bill Dolak / Flickr
  • 490
  • 38
  • 0

Nedavno potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske omogućiće i da naša zemlja na tursko tržište izveze 15.000 tona suncokreta. Kako prenosi RTS, to bi značilo da se Srbiji otvara novo tržište za izvoz te uljarice koju trenutno izvozimo u zemlje regiona i preko rumunske luke Konstanca.

Poljoprivrednici i izvoznici su pozdravili taj sporazum. Međutim, oni smatraju da je odobrena količina mala napominjući da će postignuti sporazum više značiti uljarama koje imaju kvotu za izvoz sirovog i rafinisanog ulja.

Još se čeka konačna cena suncokreta

Poljoprivrednik Janko Bagljaš, iz sela Aradac, kod Zrenjanina, ove godine je posejao oko 10 jutara suncokreta. Kako kaže, sav rod je predao otkupljivaču u tom selu po akontnoj ceni od 36 din/kg. Premda konačna cena još nije formirana, Janko smatra da bi proizvođači suncokreta imali bolje uslove kada bi se više te uljarice izvozilo.

Prinosi znatno manji nego lane

Bagljaš kaže da su izvozne cene, kako je nezvanično čuo, bile više od 36 dinara i da su se kretale 45-50 din/kg. Kao razlog za to on navodi da je suncokret ove godine rodio znatno manje nego lane.

U Srbiji proizvedeno 600 hiljada tona suncokreta

Prema podacima resornog ministarstva, u Srbiji je u 2017. godini proizvedeno oko 600.000 tona suncokreta, odnosno 15% manje nego u 2016. Od te količine je do sada izvezeno oko 25.000 tona. Agrarni analitičari tvrde da je upravo izvoz doprineo tome da akontna cena, tokom žetve, bude i za 20 evra po toni viša nego u zemljama u okruženju.

Troškovi transporta važan faktor u formiranju izvozne cene

Agronom Vojislav Trkulja napominje da se u ovom momentu cena suncokreta koji će biti izvezen u Tursku ne može ni najaviti jer će je opteretiti troškovi transporta. On kaže da ćemo je najbolje saznati od naših velikih izvoznika. Trkulja kaže da treba imati na umu da je ta uljarica ove godine slabije rodila i da trenutno na stanju nema raspoloživog suncokreta za izvoz u Tursku.

Izvoznici: Sporazum - velika poslovna šansa

Skladištenje suncokreta ovogodišnjeg roda je završeno, pa zato izvozničke firme smatraju da će efekti slobodne trgovine sa Turskom biti sagledani tek sledeće godine. Vlasnik jedne od njih Jovan Bulatović, iz Novog Sada, kaže da novopotpisani izvozni sporazum doživljava kao početak jednog većeg posla i u narednom periodu dodavši da izvoznici treba da urade sve što je do njih da se dobro pokažu na novom tržištu.

Deo suncokreta ćemo morati da uvezemo

Naizad, treba kazati i to da je čuvanje suncokreta komplikovano, pa zato ima i uvoza u periodu kada se žetva obavlja na drugim delovima naše planete. Ove godine je prinos te uljarice u Rusiji i Ukrajini za 20% veći od lanjskog, tako da se očekuje veća ponuda suncoktera iz tih zemalja odnosno uvoz od oko 50.000 tona.

Foto: Bill Dolak / Flickr


Povezana biljna vrsta

Suncokret

Suncokret

Sinonim: - | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potiče iz Amerike (Meksiko, Peru). Najpre je uzgajan kao ukrasna biljka, seme je korišteno za ishranu ptica, a ljudi su jeli jezgro iz semena. 1840. godine je prvi put... Više [+]

Izvori

RTS


Tagovi

Suncokret Srbija Turska Izvoz Žitarice Uljarice Ekonomija Agroklub Janko Bagljaš Jovan Bulatović Vojislav Trkulja Uvoz Rusija Ukrajina Uljare Izvoznici


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.