Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 17.06.2016. 16:30

Šta je obeležilo berzansko trgovanje ove nedelje?

Trgovanje na novosadskoj berzi postaje sve zanimljivije. Cena pšenice je u padu, dok su cene kukuruza, soje i sojine sačme u porastu.

  • 816
  • 38
  • 0

Trgovanje na novosadskoj berzi postaje sve zanimljivije i mnogo zahvalnije za donošenje kvalitetnih analiza o dešavanjima na tržištu roba primarnog agrara. Cena pšenice je u padu, dok su cene kukuruza, soje i sojine sačme u porastu. Promet od 700 tona robe je za 15,15% manji u odnosu na prethodnu nedelju, dok je finansijska vrednost prometa iznosila 16.515.500 dinara i za 4,05% je manja nego prethodne nedelje.

Cena kukuruza u konstantnom porastu

Cena kukuruza je od aprila meseca uz vrlo kratke periode stagnacije, u konstantnom porastu. Za dva i po meseca cena kukuruza je porasla sa 15,50 din/kg bez PDV na cenu od čak 20,50 din/kg koliko je ova roba vredela u protekloj nedelji. Dakle, rast za trećinu vrednosti u relativno kratkom periodu, ovu robu je doveo na najveću cenovnu poziciju u poslednje 3 godine. Prosečna cena trgovanja u nedelji za nama je iznosila 22,35 din/kg (20,31 bez PDV), što je rast u odnosu na prosečnu cenu iz prethodne nedelje od 3,82%.

Soja beleži cenovni maksimum

Još jedna roba beleži veliki skok i novi sezonski cenovni maksimum. To je soja. Realizovana cena od 50,50 din/kg (46,00 bez PDV), za 6,48% je veća u odnosu na prethodno trgovanje preko "Produktne berze". Ova cena ne predstavlja samo sezonski maksimum, već i najveću cenu još od septembra 2014. godine.

Ponovo se trguje i sojinom sačmom

Posle duže vremena još jedna roba iz soja kompleksa je bila predmet trgovanja na berzi u Novom Sadu. To je sojina sačma sa 44% proteina, koja je zabeležila cenu od 57,60 din/kg (48,00 bez PDV). Na kraju, ono što je možda najaktuelnije u svetlu predstojeće žetve strnih žita, jesu dešavanja na tržištu pšenice. Pšenicom novog roda se još ne trguje. Trgovine "na zeleno" u protekloj nedelji nije bilo, ali je zato promet 450 tona pšenice prošlogodišnjeg roda na bazi 4 kupoprodajna ugovora "odbacio" prosečnu cenu od 19,19 din/kg (17,44 bez PDV), što je za 2% manja cena u odnosu na prethodnu nedelju.

Stalni porast Prodex-a

Danas je tačno tri meseca od kako Prodex beleži kontinuiran nedeljni rast indeksne vrednosti. 17.03.2016. ovaj indeks je "vredeo" 197,14 indeksnih poena, a danas je njegova vrednost 220,75 indeksnih poena, što je za preko 23 indeksnih poena više neg pre tri meseca. Istovremeno ovonedeljni skok indeksne vrednosti ovog pokazatelja je, posmatrano na nedeljnom nivou, najveći u pomenutom periodu i iznosi +3,44 indeksnih poena, u odnosu na prošli petak. Ujedno aktuelna vrednost Prodex-a, od 220,75 indeksnih poena predstavlja rekordnu vrednost ovog pokazatelja u poslednje dve godine.

Svetsko tržište

Nakon prošlonedeljnog skoka cena, ove nedelje je usledio njihov pad. U Čikagu je, nakon najnovijeg USDA-ovog izveštaja, došlo do naglog pada cene pšenice. Rezerve ove žitarice su povećane sa 242,5 mil. tona (očekivanja trgovaca) na 243 mil. Završne zalihe za sledeću sezonu se procenjuju da će ponovo skočiti na nivo od 257,84 mil. tona do kraja juna 2017. Zalihe kukuruza za sledeću sezonu se procenjuju da će biti na istom nivou kao i ove godine, oko 205-206 mil. tona.

Nedelju dana pre britanskog referenduma finansijska tržišta su se vratila pod uticaj kalkulacije rizika, uz sve veće predviđanje u anketama da će Britanija izaći iz EU. Ovo ponašanje investitora vodi ka "prebacivanju na kvalitet", što se vidi po negativnom nivou prinosa nemačkih obveznica. Valute kao što su jen i švajcarski franak se trenutno više preferiraju u odnosu na evro. Nesigurnost se reflektuje na sva robna tržišta, naročito na cenu nafte. Takođe su na pad cena na berzama uticale povoljne padavine u kukuruznom pojasu u SAD-u, što je pogodovalo kukuruzu i soji. U tom kontekstu fondovi su krajem nedelje realizovali svoj profit prodajući duge pozicije. Žetva pšenice je gotova na 11% površina u SAD-u i pokazala je dobre prinose. Fjučers na pšenicu je u Čikagu pojeftinio za 7,41%, a na kukuruz 0,29% u odnosu na prošlu nedelju.

Kod soje je situacija obrnuta. Svetske zalihe su manje u odnosu na očekivanja trgovaca (72,7 mil. t.) i iznose 72,3 mil. tona. Međutim, kretanja cena na drugim tržištima, povoljni vremenski uslovi u SAD-u i pritisak fondova koji su prodavali duge pozicije su uticali na obaranje cena roba iz soja kompleksa. Soja sa julskom isporukom je pojeftinila za 3,54%, a sojina sačma za 0,81%.

Na zapadu Evrope su obilne padavine pre svega povećale strah oko kvaliteta pšenice u predstojećoj žetvi i bolesti koje bi mogle da se pojave. Kretanja na čikaškoj berzi su ipak imala značajniji uticaj na evropsko tržište, zbog čeka su cene i u Evropi pale. Na Euronekstu je pšenica pojeftinila za 4,97% a kukuruz za 2,15%. U Budimpešti je pšenica jeftinija za 1,02%, dok je cena kukuruza niža za 1,00%.

Foto:bigstockpotos.com;budabar


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Novosadska berza Cene žitarica Berzansko trgovanje Produktna berza Sojina sačma Soja Pšenica Kukuruz Prodex Svetske berze


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/