Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Završena žetva
  • 29.07.2016. 12:00

Šta o završenoj žetvi kažu stručnjaci i ratari?

Sa posejanih 600.000 hektara, Srbija može da se pohvali značajnim površinama pod pšenicom, ali nikako ne može da se pohvali cenom koja ratarima ni ove godine "ne ide na ruku".

  • 781
  • 37
  • 0

Širom Srbije završena je žetva pšenice, a sada se polako zbrajaju rezultati i "podvlači crta".

Sa posejanih 600.000 hektara, Srbija može da se pohvali značajnim površinama pod pšenicom, ali nikako ne može da se pohvali cenom koja ratarima ni ove godine "ne ide na ruku".

Jedan od ratara, iz vojvođanskog sela Padina, Ondrej Heđi, na svojim parcelama je ove godine ostvario izvrsne prinose pšenice, a gaji i kukuruz, suncokret i šećernu repu, koji su, takođe, trenutno u odličnom stanju. Prema njegovim rečima, sve što sada proizvođači pšenice čekaju je bolja cena jer su se oni za svoj deo posla pobrinuli, a na cenu ne mogu da utiču.

Savetodavac Stručne i savetodavne službe Pančevo, Bogdan Garalejić potvrdio je da se prinosi pšenice na području južnog Banata kreću 6,6-7 t/ha, a zadovoljavajući je i kvalitet koji je u standardima SRPS-a. Tu se prvenstveno misli na hektolitar koji se jedini meri i kreće od 77-82.

Heđi se u razgovoru osvrnuo i na smanjenje subvencija sa 12.000 na 4.000 dinara po hektaru. Čitav razgovor sa ovim ratarom pogledajte u video prilogu:


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Ratarstvo Pšenica Cena Žetva Bogdan garalejić Prinosi Ondrej Heđi


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici u Vojvodini ostali su bez subvencija za gorivo za prolećnu setvu zbog nemarnog i nestručnog upravljanja u informacionom sistemu Ministarstva poljoprivrede e-agrar, saopštila je politička organizaacija Akcija progresivne Voj... Više [+]