Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 14.10.2016. 13:15

Stabilizovala se cena kukuruza

Iako robno-berzanski promet već drugu nedelju za redom beleži rast, ne može se govoriti o "senzacionalnim" prometima, s obzirom na to da je u poslednjih pet dana istrgovano svega 500 tona robe, u vrednosti od 7.667.000,00 dinara.

  • 713
  • 34
  • 0

Iako robno-berzanski promet već drugu nedelju za redom beleži rast, ne može se govoriti o "senzacionalnim" prometima, s obzirom na to da je u poslednjih pet dana istrgovano svega 500 tona robe, u vrednosti od 7.667.000,00 dinara.

Prošlonedeljna konstatacija o nepremostivom jazu prodajnih i kupovnih kotacija, na tržištu soje i dalje stoji. Prodavci je nude po 38,50 din/kg, bez PDV-a, dok kupci nisu spremni da je plate više od 38,20 din/kg, bez PDV-a.

Ni na tržištu pšenice, nema značajnijih pomaka u očekivanju normalizovanja rečnog transporta i približavanju svetske cene hlebnog žita granici kalkulativne isplativosti za izvoznike.

Kukuruz jedina roba trgovine

Kukuruz i dalje drži primat, kada je u pitanju aktivnost tržišnih učesnika. Svih 500 tona ukupnog ovonedeljnog prometa, upravo su realizovani na ovom tržišnom segementu. Kupoprodaja 200 tona ovogodišnjeg roda za promptnu isporuku, realizovana je po ceni od 15,40 din/kg, sa PDV-om, odnosno na cenovnom nivou identičnom prošlonedeljnom. Kupoprodaja preostalih 300 tona, realizovana je po ceni od 15,29 din/kg, sa PDV-om, ali uz klauzulu odloženog termina isporuke, konkretno početkom novembra meseca.

PRODEX

Apstinencija učesnika trgovanja na tržištima soje i pšenice, kao i nepromenjena ovonedeljna cena kukuruza, učinili su da tokom čitave sedmice PRODEX nije menjao svoju indeksnu vrednost, odnosno na današnji da vredi 191,48 indeksnih poena, koliko je vredeo i pre sedam dana. Protekla nedelja je bila prilično mirna, sve do poslednjeg dana trgovanja. Pritisci na cenu, odnosno potražnju su na samom kraju nedelje doneli finansijski fondovi koji su se vratili na stranu potražnje, naročito na tržištu pšenice.

Cene na inostranomim tržištu

Pšenica sa decembarskom isporukom u Čikagu je poskupela za 5,15%, a kukuruz za 2,64%. Na tržišteu uljarica nije došlo da značajnog prelivanja uticaja sa tržišta žitarica. Soja je u odnosu na kraj prošle nedelje jeftinija za 0,23%,a sojina sačma za 0,56%. U Budimpešti se cena pšenice, u forintama posmatrano, ne menja već duži period, a kukuruz je pojeftinio za 4,25%. Pšenica je u Parizu skuplja za 1,90%, dok je kukuruz jeftiniji za 0,78% u odnosu na kraj prošle nedelje.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Izvori

Produktna berza Novi Sad


Tagovi

Produktna berza Stabilna cena Kukuruz Pšenica Soja Berza Čikago Pariz Budimpešta


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici u Vojvodini ostali su bez subvencija za gorivo za prolećnu setvu zbog nemarnog i nestručnog upravljanja u informacionom sistemu Ministarstva poljoprivrede e-agrar, saopštila je politička organizaacija Akcija progresivne Voj... Više [+]