Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prinosi strnina
  • 30.07.2019. 16:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Stara Pazova

Stara Pazova: Ove godine, prinosi strnina manji za skoro 40 odsto

U proizvodnji pšenice, na površini od 6.000 hektara na teritoriji opštine Stara Pazova, ostvareno je 32.298 tona, a prosečan prinos od pet tona po hektaru je za 18 odsto niži u odnosu na 2018. godinu.

Foto: Đorđe Simović
  • 68
  • 12
  • 0

Žetva strnina na teritoriji staropazovačke opštine, započeta tokom treće dekade juna, kombajniranjem ozimog ječma završena je u prvoj polovini jula. Visoke temperature u fazi voštanog zrenja strnih žita, sa pojavom promenljivog vremena i velike količine padavina prouzrokovale su pojavu patogena, što je uticalo na smanjenje prosečnih prinosa u odnosu na prošlu godinu.  

Bilo je pojave i olujnog vremena sa gradom, koji je pričinio štete na pojedinim delovima atara na teritoriji Opštine Stara Pazova. Kod ozimog ječma, koji je bio posejan na 1.400 hektara ostvaren je prosečan prinos od pet tona po hektaru, što je za 20 odsto manje od prosečnog prinosa u prethodnoj godini, kako navodi RTV.

Prinosi veći nego u atarima podunavskih naselja

U proizvodnji pšenice, na površini od 6.000 hektara na teritoriji opštine Stara Pazova, ostvareno je 32.298 tona, a prosečan prinos od pet tona po hektaru je za 18 odsto niži u odnosu na 2018. godinu. Zapažena je vidna razlika u ostvarenim prinosima na parcelama poljoprivrednih proizvođača u atarima Golubinaca, Stare i Nove Pazove, Vojke, gde su prinosi bili oko šest tona po hektaru dok se prinosi u atarima podunavskih naselja kreću od 3,5 do 4,5 tona po hektaru.

Osim žetve strnina, u staropazovačkoj opštini obavljena je i žetva uljane repice, gde se beleži veliko smanjenje prinosa. Procena je, da je ovog proleća razorano oko 50 hektara ovog useva zbog slabog sklopa biljaka. Na oko 1.000 hektara zasejanih uljanom repicom, ostvaren je prosečan prinos od oko dve tone po hektaru, a to je 37,5 odsto manje od prosečnog prinosa, ostvarenog prošle godine. U poljoprivrednom preduzeću Napredak u Staroj Pazovi na površini od 343 hektara ostvaren je prosečan prinos od 1,9 tona po hektaru, ali je pred samu žetvu uljane repice, oluja sa pojavom grada napravila veliku štetu.


Izvori

RTV


Tagovi

Žetva strnina Žetva uljane repice Faza voštanog zrenja Prinos ozimog ječma Prinos uljane repice


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.