Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana stoke
  • 06.09.2022. 07:30

Stočni kelj ima više prednosti - zašto ga sejati?

Može da se seje u različitim setvenim terminima. Daje kvalitetnu stočnu hranu. Koristi se za ispašu, košenje ili siliranje. Smanjuje troškove proizvodnje.

Foto: Depositphotos/mcornelius
  • 121
  • 5
  • 0

Stočni kelj postaje sve interesantnija kultura kako raste interes za smanjenjem troškova proizvodnje. Njegova prednost je što značajno može produžiti sezonu ispaše i ishrane svežom zelenom masom, a setva se može obaviti u nekoliko termina i tako prilagoditi potrebama životinja. Uzgaja se kao ozimi, glavni, naknadni i postrni usev. 

Otporan na niske temperature

Njegova je prednost što je otporan na niske temperature i jače mrazeve, što mu daje prednost u odnosu na ostale krmne kulture. Može da se koristi u svežem stanju posle svih trava, a na proleće rano kreće s vegetacijom i spreman je za upotrebu.

Već 60 do 80 dana posle setve stiže za upotrebu. Kako ima nizak vegetacijski vrh može da se kosi nekoliko puta ili da se koristi za ispašu. Za košnju su visoke sorte. Visina košenja se kreće od 15 do 20 centimetara. Može se i silirati u smesi s kukuruzom, stočnim sirkom, sudanskom travom, graškom, grahoricom i drugim kulturama koje imaju visok sadržaj suve materije.

Grahorica - obogaćuje zemljište i povoljna je stočna hrana

Sadrži 12 do 15 odsto suve materije. Količina od šest do osam kilograma daće 0,75 kilograma suve materije po kvadratnom metru. To znači da će kravi prosečne težine od 500 kilograma biti potrebno 20 do 25 kg svežeg kelja, odnosno da joj je neophodno 13 metara kvadratnih useva na dnevnoj bazi. Dakle, jedan hektar stočnog kelja može da obezbedi nedeljnu hranu za 100 krava ili 500 ovaca. Najbolje rezultate u ishrani postiže kada se daje u fazi početka cvetanja.

Može se mešati sa kukuruznom silažom (Foto:  Depositphotos/PantherMediaSeller)

Ima energetsku vrednost kao prolećna trava, a dugo zadržava visok kvalitet. Svarljivost proteina varira od 82 do 88 odsto. Sadržaj šećera se kreće od 28 do 38,7 odsto i zbog toga ga stoka rado jede. Jesenji kelj ima više šećera, a sadržaj se poveća posle prvih mrazeva. Bogat je izvor vitamina i minerala.

Ne voli kiselo, peskovito i zbijeno zemljište

Za uspešno uzgajanje neophodno je duboko oranje. Ne podnosi peskovita, veoma kisela i zbijena zemljišta. Odgovaraju mu zemljišta sa pH reakcijom od šest do sedam. Na istu parcelu se seje posle četiri do pet godina. Potrebna količina stajskog đubriva je 25 do 30 tona po hektaru, a za mineralno đubrivo neophodno je 200 kg/ha azota, 120 kg/ha fosfora i oko 200 kg/ha kalijuma.

Seme je sitno i seje se na dubinu od jedan centimetar, do tri centimetra na lakšim tipovima zemljišta. Međuredni razmak je 50 cm za prolećnu setvu, a za postrnu i ozimu do 40 cm. Zimu treba da dočeka s dobro razvijenom lisnom rozetom, koja treba da ima oko osam listova. Zasejan u jesen daje prvu zelenu hranu na proleće. Opasnost za njega predstavljaju puževi, ali je generalno otporniji od ostalih kupusnjača.

Količina semena varira od termina setve. Kada se seje kao glavni usev potrebno je dva do tri kilograma semena, a za postrnu i do pet kilograma. Količina semena zavisi od termina setve i uslova pa može biti i veća. Kod postrnog i ozimom useva sklop biljaka je nešto gušći i kreće se od 200.000 do 300.000 biljaka po hektaru, dok je sklop u prolećnoj setvi, kao glavni usev, mnogo manji od 75.000 do 100.000 biljaka po hektaru.


Povezana biljna vrsta

Stočni kelj

Stočni kelj

Sinonim: - | Engleski naziv: Fodder kale | Latinski naziv: Brassica oleracea (L.) convar. acephala (DC.) Alef. var. viridis L.+ var. medull

Stočni kelj najviše se gaji u Francuskoj, Engleskoj, Holandiji, Belgiji, Danskoj i Nemačkoj. Sadrži mnogo vrednih hranjivih sastojaka, pa je vrlo kvlitetna stočna hrana. Dugo se... Više [+]

Tagovi

Stočni kelj Ishrana stoke Ishrana muznih krava Otpornost Stočna hrana Setva stočnog kelja


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.