Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Duvan
  • 20.08.2017. 09:00

Stroža kontrola ilegalnih zasada duvana

Fitosanitarna inspekcija, zajedno sa policijom, od početka avgusta, kontroliše parcele pod duvanom u opštini Bogatić, da bi suzbila ilegalnu proizvodnju, a na mestima gde je otkriven nelegalno posađen duvan - zasadi su uništeni.

Foto: Sergio Daniel Aposoff / Flickr
  • 1.347
  • 105
  • 0

Fitosanitarna inspekcija, zajedno sa policijom, od početka avgusta, kontroliše parcele pod duvanom u opštini Bogatić, da bi suzbila ilegalnu proizvodnju, a na mestima gde je otkriven nelegalno posađen duvan - zasadi su uništeni.

Kako prenosi RTS, jednom vlasniku je naloženo da uništi duvan na površini od oko 70 ari, što je on i učinio, dok na preostala 2 ha na istoj parceli duvan čeka berbu, jer je na tolikoj površini i ugovorena proizvodnja. Fitosanitarni inspektori su ilegalne zasade otkrili merenjem parcele GPS aparatom.

Nelegalni zasadi se otkrivaju merenjem GPS uređejem

Šef odseka fitosanitarne inspekcije Miodrag Spasojević objašnjava da se ta inspekcija na osnovu GPS kordinata, obraća katastru nepokretnosti u opštini u kojoj sprovode kontrolu i tako dobija podatke o samoj parceli, njenom broju i vlasniku. Zatim sledi odlazak kod vlasnika zasada i po Zakonu o duvanu se traži Ugovor o zajedničkoj proizvodnji duvana sa firmom sa kojom je on sklopio ugovor.

U Uzveću duvan uništen na površini 1,8ha

U vodećem selu u Mačvi po proizvodnji duvana Uzveću, u avgustu su zbog nelegalne proivodnje zasadi uništeni na površini od 1,8ha. Petar Tomić uzgajivač duvana iz tog sela kaže da nije reč samo o jednom vlasniku. Prema njegovim rečima, proizvođača ima mnogo, pa bi trebalo da se nađe neko rešenje koje bi bilo povoljno i manje pogubno i za proizvođače i za državu.

U Bogatiću uništeno 7,6 tona lista duvana

U Bogatiću je od početka ovog meseca uništeno 7,6 tona duvana u listu, čija je vrednost oko 8.000 evra, a proizvođači su dosada sami krčili nelegalne zasade. Miodrag Spasojević, naglašava da, ako neko neće da postupi po nalogu inspekcije, onda Ministartsvo poljoprivrede dolazi na parcelu sa mehanizacijom, pri čemu troškovi uništavanja idu na teret proizvođača.

Prekršajne i krivične prijave za one koji krše Zakon o duvanu

Zbog gajenja duvana na površinama većim od dozvoljenih dosada su napisane i četiri prekršajne prijave, dok s druge strane za one koji ovo krmno bilje gaje bez ugovorene proizvodnje, kako Spasojević tvrdi slede i krivične prijave. On zaključuje da će fitosanitarni isnpektori biti na terenu širom Mačvanskog okruga do kraja berbe.

Foto: Sergio Daniel Aposoff / Flickr


Povezana biljna vrsta

Duvan

Duvan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duvan se dobro prilagođava klimi i zemljištu, ali se prema uslovima gajenja menjaju njegova morfološka svojstva. Slabiji duvan sadrži manje od 1 % nikotina, srednje jak između 1 i... Više [+]

Izvori

RTS


Tagovi

Duvan Gajenje Uzgoj Fitosanitarna inspekcija Kontrola Petar Tomić Mačva Uzveće Bogatić Srbija Ministarstvo poljoprivrede Kazne Prekršajne prijave Krivične prijave Miodrag Spasojević Agroklub GPS Katastar


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.