Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljana repica
  • 12.11.2017. 09:00

Subotica: Repica u odličnoj kondiciji

Gabor Domonkoš, iz Čantavira kod Subotice, uljanu repicu gaji na površini od oko dva hektara. Kako tvrdi, repicu je posejao u optimalnom roku, u prvoj dekadi septembra a dodaje da se, nakon pravilnog nicanja, stabljike razvijaju i bolje nego što se očekivalo. To proizvođače pomalo brine pred zimu i sneg.

Foto: Alexas_fotos / Flickr
  • 610
  • 81
  • 0

U atarima Subotice ove sezone je uljanom repicom posejano dvostruko više hektara nego lane, to jest 4.800 hektara.

Kako prenosi RTV, ratari ističu da su usevi u odličnom stanju, dok stručnjaci preporučuju da se na proleće uradi N-min analiza zemljišta da bi se pravilno dozirao unos hranljivih materija u zemljište.

Usevi se dobro razvijaju

Gabor Domonkoš, iz Čantavira kod Subotice, uljanu repicu gaji na površini od oko dva hektara. Kako tvrdi, repicu je posejao u optimalnom roku, u prvoj dekadi septembra. On dodaje da se, nakon pravilnog nicanja, stabljike razvijaju i bolje nego što se očekivalo. To proizvođače pomalo brine pred zimu i sneg.

Setva žitarica samo zbog plodoreda

Domonkoš se za setvu uljane repice opredelio, jer žitarice, a pre svih kukuruz, pšenica i ječam ne idu kako bi trebalo, a ono što najmanje odgovovara ratarima je njihova cena. Gabor objašnjava da žitarice seje najviše zbog plodoreda, tačnijie zbog čišćenja njiva. On napominje da je repicu ove godine posejao prvi put, pa se nada da će na njoj imati bolju zaradu.

Pravo stanje repice znaće se tek u februaru

Stručnjaci amatraju da je stanje uljane repice u subotičkom ataru dobro napominjući da je gotovo 85% useva te kulture posejano u optimalnom roku, a na ostatku površina je bilo presejavanja zbog lošeg nicanja, koje je uzrokovao manjak vlage u zemljištu. Neven Orčić iz PSS "Subotica" kaže da je repica trenutno u fazi 4-6 pari listova, pa će njeno pravo stanje moći da se sagleda tek u februaru, nakon što prođu zima i mrazevi.

Preporuka: Uraditi N-min analizu

Orčić preporučuje proizvođačima uljane repice da u januaru urade N-min analizu zemljišta, da bi nakon toga mogli precizno da doziraju unos prihrane, odnosno azotnih đubriva neophodnih uljanoj repici za rast i razvoj. Na kraju treba dodati i to da su na teritoriji Subotice ove godine površine pod uljanom repicom duplirane u odnosu na lane, kada je tom profitabilnom kulturom bilo posejano oko 2.800 ha.

Foto: Alexas_fotos / Flickr


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Izvori

RTV


Tagovi

Uljana repica Ratarstvo Subotica Neven Orčić PSS Subotica Gabor Domonkoš Setva Uljarice Agroklub N min analiza Analiza zemljišta Čantavir


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.