Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva suncokreta
  • 13.08.2021. 10:00

Suncokret uspeo da nalije zrno, očekivana cena 50 dinara za kilogram?

Poljoprivrednici "računaju" ukoliko prinosi budu niži od dve tone po hektaru, a suncokret koštao ispod 50 dinara, da će umesto zarade imati čist gubitak.

Foto: Branislav Ogrizović
  • 1.539
  • 574
  • 0

Višemesečna suša i izuzetno visoke temperature vazduha umanjiće rod suncokreta na severu Banata oko 30 odsto. Za razliku od kukuruza, ova uljarica uspela je da nalije zrno, tako da će se sa kombajnima ući za oko dve nedelje. Godina, generalno gledano, nije bila naklonjena prolećnim kulturama, prenosi RTV.

U odnosu na ostale ratarske kulture, suncokret je dobro podneo žegu i sušu i smatra se da će zemljoradnici koji su suncokret sejali bolje proći od onih koji imaju kukuruz i soju. Ali se spominje i to da težina roda neće biti ujednačena, već će vladati šarenilo po parcelama.

Očekuje se više cena ako bude manje roda

Dok kombajni ne uđu u njive, poljoprivrednike, ali i kupce jestivog ulja interesuje koliki će biti prinosi i, naravno, cena novog roda. Cena prerađenog suncokretovog zrna u jestivo ulje posle naglog poskupljenja prošle godine je već neko vreme stabilna, istražuje Dnevnik.

Kako podesiti kombajn za žetvu suncokreta?

Litar zejtina sada se kreće od 165 do najviše 180 dinara. Lane je kilogram suncokretovog zrna koštao na kraju žetve 35,5 i 36 dinara, ali je većima ratara rod prodala za tri, četiri dinara jeftinije. Međutim, cena je ovog proleća stigla čak do 48,8 dinara kilogram bez PDV-a.

U novom predstojećem otkupu ratari se nadaju boljoj ceni, to jest da će kilogram zrna koštati 50 dinara  bez PDV-a. Poljoprivrednici "računaju" ukoliko prinosi budu niži od dve tone po hektaru, a suncokret koštao ispod 50 dinara, da će umesto zarade imati čist gubitak.


Tagovi

Cena suncokreta Žetva suncokreta Nalivanje zrna Suša


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.