Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena suncokreta
  • 30.08.2018. 10:30

Suncokret: Veća ponuda od tražnje

Osim niske cene suncokreta, proizvođače muči i nizak vodostaj Dunava, zbog čega nema izvoza.

Foto: Pixabay /Pavlofox
  • 454
  • 34
  • 0

Proizvođači suncokreta razgovarali su sa predstavnicima Komisije za zaštitu konkurencije o razlozima za nisku otkupnu cenu suncokreta. Оbrazložili su svoje sumnje da su se otkupljivači udružili u kartel i dogovorili o jedinstvenoj ceni od 28,50 dinara za kilogram, prenosi agencijsku vest Nova ekonomija. Podsećaju da su prošle godine najveći otkupljivači, uljare i fabrika stočne hrane, kao i izvoznici, plaćali suncokret od 37 do 41 dinar za kilogram.

Otkupljivači: Tržište preplavljeno suncokretom

Nakon razgovora, predsednik Upravnog odbora Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić rekao je da je u toku provera cena na domaćem i svetskom tržištu. Ukoliko se utvrdi da se otkupljivači protivzakonito dogovaraju o otkupnim cenama, biće pokrenut postupak protiv uljara.

Sa druge strane, predstavnici otkupljivača kažu da je svetsko tržište je preplavljeno suncokretom iz Rusije i Ukrajine, te da je ponuđena cena realna.

Ponuda suncokreta veća od tražnje

Sve cene, pa i cena suncokreta, formiraju se na osnovu ponude i tražnje, rekao je direktor Žita Srbije Vukosav Saković i dodao je ponuda te uljarice veća od tražnje: "Ove godine u Srbiji je suncokretom zasejano 245.000 hektara. To je više nego prošle godine, kada je pod tom uljaricom bilo 231.000 hektara, a i proizvodnja je solidna. Stvorila se 'gužva' na strani ponude i na domaćem i na stranom tržištu, a posledica toga je niža otkupna cena nego prošle godine".

Prema njegovim rečima, veći problem od povećane ponude je nizak nivo Dunava. Zaustavljen je izvoz zbog nemogućnosti transporta robe vodenim putem, a poljoprivrednicima se žuri da dođu do novca. Međutim, do izvoza će doći tek krajem oktobra, ako se poveća vodostaj.


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.