Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subotica
  • 29.07.2015. 15:00

Suša desetkovala rod kukuruza

Zbog suše i pojave štetočina, poljoprivrednici u Subotici ne očekuju da će ove godine postići prošlogodišnje rekordne, ali ni prosečne prinose.

Foto: depositphotos.com
  • 92
  • 3
  • 0

Zbog suše i pojave štetočina, poljoprivrednici u Subotici ne očekuju da će ove godine postići prošlogodišnje rekordne, ali ni prosečne prinose.

Poljoprivrednik iz Žednika, Miroslav Ivković kaže za Tanjug da je suša na pojedinim parcelama desetkovala prinos, na svim parcelama će ostaviti kakav-takav trag, a što će se, po njemu, tek videti u narednom tropskom talasu. "U većini slučajeva taj prinos je smanjen za 30, 40, 50 i više odsto od nekog prosečnog prinosa. Ne možemo računati prošlu godinu kada je taj prinos bio natprosečan, ali svako može da vidi da je kukuruz podgoreo", rekao je Ivković i dodao da će i u slučaju soje suša naneti gubitke koji se ne mogu nadoknaditi.

Primećen je i kukuruzni plamenac

Takođe je dodao da je poslednjih dana primetna i pojava kukuruznog plamenca u velikom broju. Savetodavac u Poljoprivrednoj stručnoj službi Subotica, Nikola Ostrogonac kaže da je Prognozno-izveštajna služba registrovala pre par dana najveći broj - 5.500 jedinki, ulovljenih za jednu noć na svetlosno-lovnoj klopci. Larva te štetočine, kako kaže, napada klip, nakon čega dolazi do zaraze toksinima, može se tretirati na hemijski i biološki način, a jedan od najefikasnijih načina zaštite jeste poštovanje plodoreda.

"Možemo imati situaciju u proizvodnji da je na jednoj parceli naseljenost useva 70 odsto zaraženih biljaka, znači blizu katastrofe, a odmah na sledećoj parceli može biti minimalna brojnost, ne veća od pet odsto", rekao je Ostrogonac Tanjugu.

Kukuruz u Subotici tradiocionalno zauzima oko polovine raspoloživih poljoprivrednih površina, a ove godine je zasejano na oko 39.000 hektara.

Foto: depositphotos.com; nemar74


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Izvori

Tanjug


Tagovi

Suša Subotica Klip Kukuruzni plamenac Nikola Ostrogonac Kukuruz Poljoprivredne površine Gubici Soja Miroslav Ivković Prinosi Štetočine