Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Republika Srpska
  • 18.09.2015. 18:00

Suša obrala kukuruz

Počela je berba kukuruza u Republici Srpskoj, a prema prvim procenama, prinosi su i do četiri puta manji nego lane.

Foto: depositphotos.com
  • 76
  • 2
  • 0

Berba kukuruza na pojedinim parcelama u Republici Srpskoj (RS) je počela i prema prvim procenama ratara, prinosi su i do četiri puta manji nego lane.

Za razliku od prošle godine, kada su poljoprivrednici na parcelama beležili rekordne prinose kukuruza od oko 14 tona po hektaru, suša je ove godine uzela danak, piše Glas Srpske.

Prinos kukuruza podbacio

Predsednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, Stojan Marinković rekao je da su kombajni već ušli u njive u predelima gde su plića zemljišta."Prinosi kukuruza su veoma podbacili ove godine. Rod se procenjuje na oko četiri tone po hektaru, a negde i manje", rekao je Marinković, uz nadu da će prinosi na parcelama gde je primenjena kompletna agrotehnika biti nešto bolji. On je istakao da šteta zbog suše neće biti proporcionalna smanjenju prinosa, jer će se deo gubitka sanirati smanjenjem troškova za dodatno sušenje, s obzirom na to da su zrna već prilično suva.

Cena kukuruza skočila na 400 KM

Veliki gubitak zbog suše osetiće se nešto više kod silaže, namenjenoj za ishranu bikova i muznih grla, jer joj je suša pored smanjenja količine smanjila i kvalitet, odnosno nutritivne vrednosti.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika i mlekara RS, Vladimir Usorac kazao je da su suša i slab rod kukuruza već uticali na cenu te žitarice."Cena je već skočila na 400 konvertibilnih maraka po toni, a to je posledica krizne godine, jer je kukuruz podbacio na većem području na kojem se proizvodi, a ne samo kod nas", naglasio je on.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, ove godine u Srpskoj je kukuruzom zasejano 141.838 hektara.

Foto: depositphotos.com; jovanjaric


Izvori

Tanjug


Tagovi

Berba kukuruza Prinosi Cena kukuruza Republika Srpska Vladimir Usorac Silaža Stojan Marinković Suša Poljoprivrednici Štete

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D