Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša u Evropi
  • 12.06.2015. 15:00

Suša pogađa evropske useve - cene rastu!

Španija, Francuska i Nemačka privukle su pažnju tržišta proteklih nedelja, jer su pogođene sušom. Produženi periodi suvog i vrućeg vremena mogu da budu štetni po prinose na tim prostorima, za koje se procenjuje da će, u sezoni 2015/16, zajedno proizvesti oko 50 procenata ukupnih prinosa EU pšenice.

Foto: depositphotos.com,
  • 336
  • 41
  • 0

Pažnja tržišta je ovih dana usmerena na prošlonedeljne vremenske prilike. Strah od mogućih oštećenja useva pšenice u SAD-u podigao je međunarodne vrednosti unapred ugovorenih cena pšenice. Zabrinutost u vezi s kvalitetom useva američke pšenice za 2015. godinu nastala je nakon što je velika količina padavina pogodila useve u ključnim državama tokom maja i početkom juna.

Nadalje, kako su prognoze za francuske useve smanjene nakon nedavnog suvog vremena u regijama gde se gaje žitarice, na tržištu se osetilo olakšanje. Na dan 1. juna, 89 % useva meke pšenice je ocenjeno u dobrom ili izvrsnom stanju. To je dva boda više u odnosu na sedmicu ranije.

Za kukuruz i ječam izgledi su tokom prošle nedelje bili pozitivni, a Evropska komisija povećava svoje procene za proizvodnu sezonu 2015/16. Izvoz ječma iz EU podignut je na 59,5 sa 58,6 Mt, a procena za kukuruz povećana je za 1,8 Mt na 68,1 Mt.

Rastu cene uljane repice

Unapred ugovorene cene uljane repice dobile su prošle sedmice na vrednosti, podstaknute oštećenjima useva kanadske uljane repice mrazom. Pojedini izvori navode da će oko 4 do 5 % ukupnih useva uljane repice zbog toga morati da se presadi, iako će to morati da se dogodi mnogo pre rokova za osiguranje sredinom ili krajem juna. Posejana površina već je smanjena zbog nepovoljnih ekonomskih uslova, dok suvo vreme ne ide u korist tek posejanim žitaricama pa se očekuje dalje smanjenje.

Preliminarni podaci pokazuju da je kineski uvoz soje porastao za 15 % mesečno do 6,13 Mt u maju. Uvoz je dobio podsticaj u trenutku kada su južnoameričke zalihe postale dostupne. U junu 2015. godine, takođe, se očekuje veliki uvoz. Povećana isporuka sojinog brašna mogla bi da pogodi kineske marže kasnije tokom godine.

Vreme pod budnim okom Evrope

Španija, Francuska i Nemačka privukle su pažnju tržišta proteklih nedelja, jer su pogođene sušom. Produženi periodi suvog i vrućeg vremena mogu da budu štetni po prinose na tim prostorima, za koje se procenjuje da će, u sezoni 2015/16, zajedno proizvesti oko 50 % ukupnih prinosa EU pšenice.

Petodnevna prognoza pokazuje da će velika količina padavina pogoditi severnu Španiju i Francusku ove sedmice. Međutim, u Nemačkoj, od koje se očekuje proizvodnja od oko 19 % ukupnih prinosa pšenice u EU, predviđaju se vremenski uslovi bez kiše. Ako se to ostvari, zbog trenutne osetljivosti tržišta prema vremenskim prilikama i uslovima useva, cene bi mogle porasti. Ipak, još je mnogo vremena do žetve pa se situacija itekako može promeniti.

Pojašnjenje prikazanih veličina:
* 1 Kt = 1.000 t
**1 Mt = 1.000.000 t
*** 1 Mha = 1.000.000 ha

Foto: depositphotos.com, @bizoon


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer poseduje visoku hranidbenu vrednost. U ishrani stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje u... Više [+]

Tagovi

Žitarice Uljana repica Kukuruz Ječam Suša Rusija Tražnja Kanada Mraz Argentina Australija Svetsko tržište DEFRA Funta Francuski usevi


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.