Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Postrna setva
  • 01.07.2021. 18:00

Suša ugrožava postrnu setvu - na šta obratiti pažnju?

Bez obzira na to da li će ratari sejati postrno ili ne, nakon žetve treba odmah reagovati prašenjem strnjišta, napominje profesor dr Bojan Stipešević.

Foto: Depositphotos/alfribeiro
  • 245
  • 40
  • 0

Žetva uljane repice i strnih žitarica u punom je jeku, a dobri vremenski uslovi u proleće osigurali su solidne prinose. Međutim, kulturama poput kukuruza, trenutna suša nikako ne ide u prilog.

"Sve je izraženija, vidim na polju da se pojavljuju pukotine veće od 30 do 40 cm, a kukuruz se ušiljio", kaže nam profesor dr Bojan Stipešević. Pojašnjava nam da ova biljka uvrće svoje listove kako bi smanjila transpiraciju odnosno isparavanje vode i tako preživela sušu.

Ratari koji žele dve žetve, a onda i dvostruki prihod, na svojoj njivi, nakon "skidanja" pšenice idu u postrnu setvu soje jer im to omogućava njena kratka vegetacija, ali suša im otežava posao. Kako bi to što uspešnije izveli, moraju da obrate pažnju na kvalitetnu obradu zemljišta uz što manji gubitak vlage, jer upravo o tome zavisi nicanje postrnih useva koji se seju leti u uslovima bez navodnjavanja.

"Bez obzira na to da li će ratari sejati postrno ili ne, nakon žetve treba odmah da reaguju prašenjem strnjišta", upozorava Stipešević. Reč je o plitkom oranju na dubini od 10 do 15 cm, nakon čega se obavlja predsetvena priprema tanjiranjem i/ili drljanjem.

Priprema ne treba da bude ravna kao ogledalo

Valja napomenuti da je agrotehničke mere poželjno obaviti u što kraćem vremenskom periodu radi iskorišćenja i očuvanja vlage zemljišta.

"Pre pripreme zemljišta važno je oceniti njegovo stanje od table do table", objašnjava naš sagovornik rekavši da treba uzeti lopatu u ruke i zatim iskopati zemlju, i to barem za veličinu ašova, kako bi se moglo videti stanje vlage u zemljištu.

Napominje da je tu reč o konzervacijskoj poljoprivredi i ostavljanju barem 30 odsto pokrivenosti zemljišta žetvenim ostacima, što igra itekakvu ulogu.

"Svakako će biti u prednosti oni koji setvu postrne soje mogu obaviti 'no-till' sejačicama", ističe.

Međutim, govori da je važno pratiti i dalju vremensku prognozu.

"Ako je kiša na horizontu, ja bih rizikovao, posejao u prašinu i čekao kišu", otkriva nam Stipešević.

Od 1. jula osveženje - u pojedinim zasadima uočen crveni voćni pauk

Prema njegovim rečima, priprema za postrnu setvu u ovakvim sušnim uslovima ne bi trebalo da bude ravna kao ogledalo.

"Najbitnije je sačuvati postojeću vlagu, staviti seme na polje i paziti da, kad padne kiša, ne bude pokorice", pojašnjava. Za kraj poručuje da ako je i bude, onda poljoprivrednici treba hitno da reaguju i razbiju je rotirajućim motikama, drljačama ili kultivatorom.


Tagovi

Postrna setva Setva soje Suša Bojan Stipešević


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]