Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 17.07.2020. 18:00
  • Nemačka

Sušno vreme nanelo štetu prinosima pšenice u Nemačkoj, a Francuzi očekuju pad od čak 21%

Iako je obilna kiša koja je pala u skoro čitavoj Nemačkoj delimično spasila rod, iz Udruženja zemljoradnika predviđaju pad proizvodnje za 2,6%. Takođe i Francuska se priprema za značajan pad od 21%.

Foto: JumpStory
  • 448
  • 35
  • 0

Prema poslednjim podacima, nemački prinosi pšenice za 2020. godinu biće smanjeni za 2,6% i iznosiće 22,46 miliona tona. Situacija je mogla da bude i puno gora, ali obilna kiša koja je pala u završnoj fazi rasta poboljšala je očekivanja, tvrde iz tamošnjeg Udruženja zemljoradnika.

Takođe, kiša je u skoro svim delovima zemlje spasila i rod uljane repice čiji se prinosi predviđaju na 3,21 miliona tona što je povećanje od 13,7% u odnosu na prošlu godinu. 

Žetva ječma nažalost prekinuta

Ipak, problem predstavlja žetva ozimog ječma, a u nekim krajevima i repice pa je zbog obilnih padavina morala da bude prekinuta. 

Oboren svetski rekord u prinosu pšenice sa neverovatnih 17,398 t/ha

Prema poslednjim predviđanjima, usev ozimog ječma, koji se uglavnom koristi za stočnu hranu, smanjiće se za 5,3%, na 9,24 miliona tona dok će se prinosi jarog koji se koristi u proizvodnji piva i slada povećati za 7,4% i iznositi 1,96 mil. tona. 

Što se tiče kukuruza, on će se povećati za 19,8% na 4,38 mil. tona, a razlog tome je povećan broj zasejanih površina, navode iz Udruženja. 

U Francuskoj pad za 21%?

Francusko ministarstvo poljoprivrede saopštilo je kako će prinosi pšenice u zemlji pasti za gotovo 21%, a kao glavni razlog navode dugotrajnu prolećnu sušu i onda obilnu kišu koja je u jednu ruku naštetila usevima. 

Ako se takav scenario zaista i dogodi, evidentirao bi se drugi najmanji prinos od 2004. godine, iznosivši 12,4% ispod proseka u poslednjih pet godina, tvrde u izveštaju. 

Počela žetva pšenice, a koja je cena?

Što se tiče ostalih žitarica, za ječam je predviđen rod od 12,33 miliona tona što je pad od 10,3% u odnosu na prošlu godinu, a uljana repica procenjena je na 3,37 mil. tona i takođe beleži pad od 3,7% u odnosu na sezonu ranije.


Tagovi

Uzgoj pšenice Prinosi Kiša Uzgoj ječma Uzgoj uljane repice Uzgoj kukuruza Nemačka Francuska


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine očekuje se da se veliki broj poljoprivrednika opredeli za soju. Stručnjak sa NS Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Vuk Đorđević ističe da je bio najtopliji februar od kako se vrše merenja, što je značajan faktor za sva predviđa... Više [+]