Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica
  • 08.02.2016. 18:00

Suvo vreme desetkovalo svetske useve pšenice

Suša je pogodila područja pod pšenicom i kukuruzom, pa se u pojedinim delovima sveta prinosi smanjuju zbog prekinutog razvojnog ciklusa. Tržište je potresla i zaraza francuske pšenice koja je poslata u Egipat.

Foto: bigstock.com, Izvor podataka
  • 342
  • 54
  • 0

Suša je pogodila područja pod pšenicom i kukuruzom, pa se u pojedinim delovima sveta prinosi smanjuju zbog prekinutog razvojnog ciklusa. Istovremeno, rastu cene ruskih žitarica, a zalihe meke pšenice u Evropskoj uniji se povećavaju. Površine pod ozimim žitaricama u Rusiji su smanjene, takođe, zbog suše.

Tržište je potresla i zaraza francuske pšenice koja je poslata u Egipat.

Rastu cene ruskih žitarica

Potencijalno smanjenje ruskih izvoznih taksa za pšenicu, kao i mogućnost izvoznih restrikcija bili su među važnijim temama prošle nedelje. Cene žitarica u Rusiji su povećane, pošto je rublja oslabila u odnosu na dolar. To stvara pritisak proizvođačima svinja i živine. Kao rezultat, razmatraju se promene izvoznog sistema.

Područje pod ozimim žitaricama je u Rusiji, u sezoni 2016/17, smanjeno za 5% (0,77 Mha), zbog suvog vremena, prema podacima tamošnjeg ministarstva poljoprivrede. Ukupno područje posejano ozimim žitaricama smanjeno je za 0,5 Mha s obzirom na prošlu godinu (15,9 Mha). Redukcija posejanih površina došla je nakon suše od avgusta do oktobra, koja je omela setvu i dozrevanje nekih ozimih useva.

Povećanje zaliha meke pšenice u EU

Poslednje prognoze Evropske komisije kažu da nam predstoji povećanje zaliha meke pšenice iz EU, uprkos sve većem izvozu i prognozama tražnje. Ako izvoz nastavi ovim tempom, postoji mogućnost da se zalihe ječma neće povećavati.

Zaraza francuske pšenice

Tokom vikenda, potvrđeno je da je Egipat odbio 63 Kt francuske pšenice zbog prisustva zaraze gljivicom ražane glavice. Egipatski ministar poljoprivrede odredio je nultu toleranciju na tu gljivicu, uprkos komentarima GASC-a, (Opšte uprave za nabavku roba), i dozvoljenu količinu od 0,05% rezidua, prema međunarodnim standardima.

Suša uzrokuje pad proizvodnje kukuruza i pšenice

U Južnoj Africi, prognoze su pokazale 25%-tni pad proizvodnje kukuruza na 7,44 Mt zbog sušnih uslova. Međutim, taj pad nije bio očekivan. Zabrinutost u vezi sa količinom useva, u sezoni 2016/17, pokrenula je indijske mlinare da traže ukidanje 25% carine na uvoz pšenice, i to od aprila. Površina pod pšenicom je pala za 7% zbog nedostatka kiše i nepovoljnih uslova. Ovo je druga godina u ovakvim vremenskim uslovima koji predstavljaju izazove za rast, pa bi moglo da dođe do povećanih potreba za uvozom.

Indijska proizvodnja pšenice je u 2015. godini smanjena za 7 Mt zbog toplog vremena, s kasnosezonskim kišama koje su takođe loše uticale na kvalitet.

Foto: bigstock.com, Izvor podataka: hgca.com


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Tagovi

Soja Rusija Francuska SAD Egipat Ukrajina Svetsko tržište žitarica GASC Proizvodnja kukuruza


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."