Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 18.12.2017. 14:00

Suzbijte pegavost lucerke i deteline

Pegavost lišća lucerke i crvene deteline uzrokuju masovno sušenje lišća i njegovo opadanje.

Foto: PIS Srbija
  • 819
  • 37
  • 0

Pegavost lišća lucerke i crvene deteline prouzrokuju parazitske gljive Pseidopeziza medicaginis i P.trifolii. Rasprostranjene su u svetu i mogu da pričine značajne štete, posebno ako su proleće i leto kišoviti.

Tada dolazi do masovnog sušenja lišća i njegovog opadanja. Stabla su ogoljena i dobija se seno lošijeg kvaliteta. Ukoliko mlade biljke obole, one mogu u potpunosti da izumru.

Simptomi pegavosti lucerke i crvene deteline

Na lišću se javljaju sitne, okrugle pege,koje su u početku žućkaste boje,a potom dobijaju mrku boju, da bi na kraju postale gotovo potpune crne.

"Broj pega na jednom listu može da bude jako veliki, tako da se međusobno spajaju, u kom slučaju čitava liska ili njen veći deo biva zahvaćen.Tkivo unutar pega nekrotira, suši se i listovi opadaju. U sredini pega, obično sa lica, zapažaju se crna okrugla telašca, koje predstavljaju apotecije parazita. Na lucerki pegavost se javlja i na lisnim peteljkama i stablu.Na stablu pege su izduženijeg oblika i sa glatkim obodom", objašnjava dipl.ing. Siniša Nedeljković iz PSS Kosovska Mitrovica.

Suzbijanje pegavosti lucerke i crvene deteline

Vlaga utiče na razvoj i širenje bolesti, pa se preporučuje setva u redove. Na taj način se pojačava strujanje vazduha i smanjuje vlažnost vazduha u usevu. Ukoliko primetite jaču zarazu, potrebno je da se, pre nego što se lišće osuši i opadne, izvrši kosidba.

Hemijske mere se koriste prvenstveno u proizvodnji semenskih useva, primenom fungicida na bazi cineba, bakar hidroksida, bakar oksihlorida, propineba i tako dalje.

Foto: PIS Srbija


Povezana biljna vrsta

Lucerka

Lucerka

Sinonim: - | Engleski naziv: Lucerne | Latinski naziv: Medicago sativa L.

Lucerka se gaji na svim kontinentima, a od evropskih zemalja najveći je proizođač Francuska. Za ishranu domaćih životinja može se koristiti u zelenom stanju ispašom i košenjem,... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Detelina Lucerka Pegavost Hemijske mere Kosidba Siniša Nedeljković


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.