Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica i uljarica
  • 26.02.2015. 21:40

Sve oči uprte u nebo iznad Rusije

Ruska proizvodnja pšenice zavisi o vremenskim uvetima više nego ikad. Možemo li očekivati ukidanje izvozne kontrole? Hoće li EU ove godine biti glavni izvor pšenice? Hoće li urod soje biti rekordan, a cene niske? Saznajte u nastavku.

Foto: depositphotos.com
  • 71
  • 3
  • 0

U većem delu EU, usevi su za vreme ove blage zime bili zdravi te sa dovoljno vlage u zemljištu, mnoge kulture u dobrom stanju dočekuju proleće. Ipak, prema predviđanjima Ministarstva poljoprivrede, prinosi ruskih ozimih useva pšenice mogli bi pasti i za 40%.

Predviđa se prinos od 28-30 Mt, za razliku od 2014. godine, kada je iznosio 48 Mt. Procena se zasniva na lošem stanju oko 3,6 miliona hektara ozimih useva pa će prolećno vreme za razvoj ruskih useva biti presudno.

Sada su sve oči uprte u nebo iznad Rusije jer će tamošnji razvoj situacije uticati na tržište, posebno ako rublja ostane slaba, što podržava izvoznu konkurentnost. Ruska Vlada muku muči i sa inflacijom cena domaće hrane. Za pretpostaviti je da će do žetve 2015. godine biti ukonjene i ruske izvozne kontrole.

EU u 2015. ključni izvor svetske pšenice

Na tržištu je prilično monotono, jer se trguje sa prilično niskim količinama pšenice. Britanskim budućnosnicama pšenice trguje se u malom rasponu, a budućnosnice evropske pšenice nastavljaju pozitivna tržišna kretanja, sledeći one američke.

Nakon što je Egipat objavio konkurs za kupovinu isključivo američke pšenice, sve su ponude odbijene zbog visoke cene. Tako je Egipat ipak pribavio EU pšenicu, i to po mnogo konkurentnijoj ceni, što samo potvrđuje činjenicu da je Evropa ove godine ključni izvor pšenice – ali po pravoj ceni. Projekcije pokazuju da je u SAD-u zasejano manje pšenice nego što je prognozirano, no ipak se očekuju veći prinosi nego 2014. godine, koja je bila obeležena sušnim uslovima.

Na tržištu uljarica kupuje se – vreme

Na tržištu uljarica između kupaca i trgovaca došlo je do zastoja. Ono što se čeka je potvrda količine južnoameričkih useva soje, a u martu se očekuje vrhunac berbe u Brazilu. Uz očekivanje rekordnih prinosa i nižih cena, kupci za sada kupuju – vreme. Inostrana potražnja za sojom i dalje je visoka, no kako se bliži žetva južnoameričke soje, došlo je do sezonskog usporavanja potražnje.

Suva nedelja za trgovanje budućnosnicama

Budućnosnice pšenice i uljane repice dosegnule su svoj najniži nedeljni nivo, još od početka 2015. godine. Više se trgovalo pariskim budućnosnicama uljane repice nego britanskim budućnosnicama pšenice. Dok se tako trguje manjim kolčinama, cene poprimaju sve šire raspone, jer i kupci i trgovci čekaju kretanje cena u bilo kom smeru te je dosta oklevanja.

Foto: depositphotos.com


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Pšenica Uljana repica Prinosi Cijene Tržište žitarica i uljarica Procjene Američka pšenica Južnoamerička soja Ruski ozimi usevi


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."