Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica
  • 16.05.2015. 08:00

Svetla budućnost za proizvođače ječma?

Tržište ječma u sezoni 2015/16 je u opasnosti od nestabilnosti cena pošto ga ima sve manje, a tražnja je velika. U poređenju s njim, ostalih žitarica ima dovoljno. To doprinosi boljoj ceni ječma gledano u odnosu na pšenicu. Uz niže cene proizvodnje, agronomsku i logističku dobrobit, ječam je u prednosti. Tražnja najviše dolazi iz Azije, gde je ječam potreban za proizvodnju piva.

Foto: depositphotos.com,
  • 219
  • 9
  • 0

Rane prognoze za globalni rod ječma, u sezoni 2015/16, govore o ponudi i potražnji koje će sledeće sezone biti ujednačenije nego ikada pre. Kako tražnja ječma raste u ljudskom i industrijskom sektoru, sve manje je manevarskog prostora kada je reč o snabdevanju tom žitaricom.

Pred nama je uravnotežena godina?

Sa ranim pokazateljima, koji proizilaze iz sadašnjih podataka o prognoziranim prinosima u 2015. godini, čini se da će se ječam, naredne sezone, suočiti sa većom tražnjom. A da li će ona biti zadovoljena - to još nije poznato. Poslednje prognoze Međunarodnog veća za žitarice (IGC) ukazuju na to da bi proizvodnja ječma, u sezoni 2015/16, mogla da padne za 4 %. Iako će njegova globalna potrošnja, ove sezone, verovatno biti manja, imali smo dve godine zaredom kada je tražnja ječma rasla (za 7 % između 2012/13 i 2014/15). U skladu s ovogodišnjim blagim padom, očekuje se veća tražnja, te je moguće da će ječam premašiti ponudu. Tako je svetsko tržište izloženo rizicima da međunarodne cene te žitarice postanu nepredvidljive.

Globalni uslovi za ječam

Niži prinosi očekuju se u Rusiji i Ukrajini zbog smanjene setve i očekivanog povratka prosečnim prinosima nakon visokih nivoa u 2014. godini. Ipak, ostale ključne regije za proizvodnju te žitarice ostvariće verovatno veći rod u sezoni 2015/16 (uključujući Kanadu, SAD i Australiju). Razvoj useva ječma 2015. godine širom sveta drugačiji je u svakoj regiji, u skladu s uslovima koji tamo vladaju.

U Kanadi su farmeri posejali 10 % više ječma nego lane. U Rusiji je vlažnost tla uopšteno niska. Žetva je u zaostatku, a sušni uslovi prete žitaricama. U EU cene novih useva za proizvodnju slada su održane zbog loših (sušnih) vremenskih uslova. U SAD-u setva ječma brzo napreduje, i to ispred petogodišnjeg proseka, a 75 % useva je već posejano. Neizvesnost se oseća u Argentini zbog vladine buduće politike o izvozu žitarica. To direktno utiče na odluke o setvi. U Australiji padaju dugoočekivane kiše, a potpisan je i sporazum o trgovini sa Kinom.

I dok je još rano da se sa sigurnošću govori o tome kakvi će biti ovosezonski prinosi ječma, rizik od još veće neizvesnosti na tržištu znači da će tržišni igrači pažljivo pratiti aktuelno stanje.

Slabija tražnja stočne hrane nadmašila je rastuću tražnju piva

Međunarodno veće za žitarice (IGC) prognozira da će, u sezoni 2015/16, za 4 % pasti proizvodnja ječma, i to uglavnom zbog smanjenog korišćenja u stočnoj hrani, jer su uslovi na severnoafričkim ravnicama mnogo povoljniji za uzgoj. S druge strane, u industriji se tražnja ječma povećava (proizvodnja piva, slada i destilerije). Predviđen je rast tražnje za ječmom za 2 % godišnje, u tome prednjači potreba za kvalitetnim pivom iz Azije i Latinske Amerike. Proizvodnja piva se sa masovne prebacila na nešto specifičnije potrebe pivskih potrošača (specialty brewed products).

Rast tražnje ječma povezuje se, takođe, s većim apetitom Kine za mesne proizvode od te žitarice, u stočnoj hrani, kao i hrani za ljude. Dok se potrošnja u Kini povećala, naročito u poslednje dve godine, proizvodnja stagnira. Da bi zadovoljio rastuće potrebe, kineski uvoz ječma drži ritam. Kako se trendovi pomeraju ka specijalnim pivskim proizvodima, u čijem se proizvodnom procesu koristi više ječmenog slada, to predstavlja priliku za njegove izvoznike.

Kiša ugasila žeđ britanskom ječmu

Dosada je Velika Britanija koristila prilike pri kretanju valuta, kao i snagu šire potražnje za EU ječmom (1,2 Mt između jula i marta). Primetno je da će britanski ječam, uprkos velikom rodu iz 2014, biti nedovoljan za tržišne potrebe.

Kada je reč o cenama, britanski ječam je bio zaštićen od padajućih trendova na tržištu žitarica, ali ne i od makrokretanja na svetskom tržištu, pa mu je cena povećana samo u odnosu na pšenicu. Poslednjih nekoliko meseci, popusta stočnog ječma naspram pšenice gotovo da i nema. Zanimljivo je da su cene sladnog ječma mnogo reaktivnije na tržišne promene.

U Engleskoj i Velsu se očekuje i značajna prolećna žetva. Rani pokazatelji ozimog ječma u Britaniji ukazuju na dobre rezultate, ali i na potrebu za kišom koja je najzad i došla.

Foto: depositphotos.com, @fotorobs


Povezana biljna vrsta

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer poseduje visoku hranidbenu vrednost. U ishrani stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje u... Više [+]

Tagovi

Ječam Cena Svetsko tržište Stočna hrana Kiša Prinosi Produktivnost Zalihe Ukrajina Azija Latinska Amerika JUžna Amerika IGC Ječmeni slad Kineski uvoz Proizvodnja piva Globalni urod


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D