Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica
  • 09.02.2017. 08:00

Svetske cene pšenice pod pritiskom prinosa

Pogledajte prosečne svetske cene za soju, pšenicu i kukuruz. Svetske izvozne cene pšenice i dalje su pod pritiskom rekordnih prinosa, a prosečne svetske cene za soju padaju već peti mesec zaredom.

Foto: kridneh/pixabay.com
  • 2.732
  • 135
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede Brazila ovlastilo je poduzeće za Nacionalne robne rezerve (CONAB) za održavanje interventne aukcije pšenice u slučaju pada cena ispod 205,48 dolara po toni, kako bi se osigurao prihod poljoprivrednika. Brazil je najavio pružanje dalje finansijske podrške lokalnim prodavačima pšenice, nakon rekordnih količina domaćih useva, koje su srušile cene i tržišnu aktivnost. Oko 43,8 miliona dolara biće dodeljeno kao pomoć poljoprivrednicima za prodaju 1,7 miliona tona pšenice lokalnoj prehrambenoj industriji.

Argentinski izvoz sojine sačme i brašna

Argentinska Nacionalna organizacija za zdravlje i kvalitet hrane (SENASA) i ruski Federalni veterinarski i fitosanitarni zavod potpisali su sporazum o nastavku argentinskog izvoza sojine sačme i sojinog brašna na tržište Ruske Federacije i drugih članica Evroazijske ekonomske unije. Uvoz tih roba bio je obustavljen od februara 2016. godine zbog zabrinutosti oko genetski modifikovanih organizama (GMO-a).

Nemačka je odobrila nacrt Zakona o zabrani uzgajanja genetski modifikovanih useva. Nacrt navedenog Zakona pripremljen je kao deo EU-okvirnog sporazuma, koji omogućuje pojedinoj EU članici da uvede zabranu na uzgoj GMO useva, čak i ako ih je Evropska agencija za sigurnost hrane proglasila sigurnim za upotrebu.

Pad svetske cene pšenice

Svetske izvozne cene pšenice i dalje su pod pritiskom rekordnih prinosa, s prosečnim cenama u padu oko 1% u decembru u odnosu na prethodni mesec 2016. godine. To je gotovo na nivou desetogodišnjeg minimuma. Viša cena održavala se zbog zabrinutosti oko ograničene raspoloživosti visoko kvalitetne hlebne pšenice, pa su usevi najboljeg kvaliteta imali dobre cenovne mogućnosti.

Takve cene opstale su i zbog lošijih vremenskih prilika predviđenih za useve u sezoni 2017/18 u nekim područjima, uključujući uslove pojačane suše kod useva ozime pšenice u SAD. Ipak, u ovoj ranoj fazi vegetacije, ukupni svetski izgledi za proizvodnju pšenice u sezoni 2017/18 i dalje su većinom povoljni.

Bez obzira na ograničenost specifičnih vesti vezanih uz svetsku pšenicu, dnevna kretanja cena često su povezana s drugim robama, kao i promenama u valutama, sa indeksom američkog dolara blizu 14-godišnjeg maksimuma.

Povoljni izgledi za berbu kukuruza

Prosečne izvozne cene kukuruza neznatno su se smanjile tokom novembra 2016. goine, s IGC GOI sub-indeksom manjim za oko 1% naspram prethodnog meseca. Cene su određene bogatom raspoloživosti žitarica za stočnu hranu i većinom povoljnih izgleda za narednu žetvu u južnoj hemisferi.

Pada i cena soje

Prosečni svetski cenovni nivoi za soju padaju već peti mesec zaredom, a GOI sub-indeks manji je za oko 1% u novembru u odnosu na prethodni mesec 2016. godine. Internacionalna potražnja za američkim usevima pružila je temeljnu podršku cenovnim nivoima tokom aktuelnog meseca. Cene su, zajedno s izvoznim obavezama u sezoni 2016/17, bile za oko jednu četvrtinu veće naspram prethodne godine, pa su dosegnule nivo 70% viši od prognoziranog za celu tržišnu godinu.

Izvor: AMIS

Foto: kridneh/pixabay.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste znali da su za neke od značajnih inovacija u poljoprivredi zaslužne žene? 💡 Njihove vizije unapredile su poljoprivredne prakse, bilo da je reč o održivosti, tehnologiji ili biodinamici. Harijet Vilijams Rasel, Rejčel Karson i Mar... Više [+]