Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište kukuruza
  • 14.03.2017. 08:15

Svetski rekord: 35,8 tona kukuruza po hektaru

Kukuruz (Zea mays) je najzastupljenija globalna žitarica. To je jedina biljka iznad milijardu tona prinosa godišnje. Procene USDA za sezonu 2016/2017 govore o očekivanih 7,5 miliona tona kukuruza iz Srbije

  • 7.179
  • 208
  • 0

Kukuruz je apsolutna kultura broj 1 u svetu. Proizvodnja iz godine u godinu globalno raste, a unazad nekoliko decenija se čak upetostručila. Tako je obim proizvodnje šezdesetih godina iznosio cca. 200 miliona tona, dok se ove godine očekuje ukupni globalni prinos od gotovo nestvarnih milijardu tona, zasejanih na više od 181 miliona hektara površine - što je ekvivalent ukupnoj površini Mađarske (93) i Srbije (88) zajedno.

Tržište raste, cena oscilira

SAD su najveći proizvođač na svetu sa više od 384 miliona tona godišnje proizvodnje ili 37% svetskog tržišta kukuruza, Kina je na drugom mestu sa 219 miliona tona odnosno 21% tržišta, dok je na trećem mestu Brazil sa 86 miliona tona zrna kukuruza, odnosno 8%. Evropska unija je sa svojom proizvodnjom od 60 miliona tona na četvrtom mestu ove liste, a iza nje je Argentina sa 36 miliona tona roda kukuruza ove godine. Kratak pogled na ove brojeve pokazuje da SAD i Kina zajedno drže više od polovine tržišta vodeće žitarice.

Prognoze takođe govore da se ove godine očekuje rast prinosa i površina u Ukrajini i Meksiku, dok se manji pad prinosa očekuje u EU, gde druge kulture pomalo osvajaju veći prostor.

Rast tržišta ne prati identičan trend cena. Naprotiv, gledajući cene kukuruza iz godine u godinu beležimo značajne oscilacije, a ponajviše zbog uticaja velikih zaliha i potražnje.

Srbija - vodeći regionalni izvoznik kukuruza

Procene USDA za sezonu 2016/2017 govore o očekivanih 7,5 miliona tona kukuruza iz Srbije na više od milion i 100.000 hektara zemlje.

Kukuruz je dominantna kultura i u Hrvatskoj, a USDA procene govore oko 300.000 hektara zasejane površine, s proizvodnjom od oko 2 miliona tona.

Očekivani prinos u Bosni i Hercegovini kreće se na nivou od 600.000 do 700.000 tona na procenjenih 175.000 hektara.

Svetski rekord 35,8 tona po hektaru!

Poznato je da ova kultura dolazi sa američkog kontinenta, a tamo daje i najbolje rezultate. Naime, svetski rekord u prinosu kukuruza postavio je 2015. godine, amerikanac Dejvid Hula (David Hula) iz mesta Čarls Siti (Charles City) u saveznoj državi Virdžinija (Virginia). Ostvario je prinos od 35,8 tona po hektaru na navodnjavanoj površini koristeći seme Pioneer® P1197AM i različite tehnike ishrane bilja, a u sklopu Nacionalnog takmičenja u prinosu Udruženja uzgajivača kukuruza (National Corn Growers Association (NCGA) Corn Yield Contest). Koliko je taj broj velik, pokazuje podatak da je te godine američki prosečni prinos po hektaru iznosio 12 tona.

Infografika kukuruz - Globalna proizvodnja sezona 2016/2017


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rešenja, a s vremena na vreme, u trenucima inspiracije, nešto i napiše. :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]