Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva kukuruza
  • 15.04.2022. 16:30

Taktike u izboru hibrida kukuruza za setvu - rane sorte ili baš ne?

Hibride ranije grupe zrenja treba sejati u ranoj setvi, kasnije u kasnijim rokovima. Međutim svaka godina nosi svoj rizik, a ovo ne mora da bude pravilo.

Foto: Martina Popić
  • 2.699
  • 184
  • 1

Setva kukuruza se zahuktava i kako procenjuje Vladimir Zokić, ratara iz Kumana kod Novog Bečeja, trajaće do Uskrsa.

"Prodajna roba svih žitarica je dvostruko ili trostuko viša, u suštini 'radiće se' sa većim parama, a zarada će ostati donekle ista", komentariše Zokić iako je ove godine odlučio da poseje kukuruz na manje površina - oko 50 jutara, a prednost daje pšenici i suncokretu.

"Prošla godina je bila rekordno katastrofalna što se tiče prinosa - tona po jutru. Zbog klime i suše gledamo srednje i rane grupe zrenja kukuruza da 'vrtimo', jer što kasnije koristimo - to gore prolaze", iskustvo je našeg sagovornika koji među posejanim hibridima bira one od 450 do 550 FAO grupe.

Od čega zavisi izbor?

Kako nam potvrđuje i diplomirani inženjer agronomije Robert Nemeš u celoj Srbiji dominiraju hibridi ranije grupe zrenja. Dok one kasnije od 500 i 600 još uvek, kako kaže, preživljavaju na manjim gazdinstvima kod stočarskih farmi, kao silažni.

"Zavisi i od regiona; što je ravniji teren, to treba 'ići' sa ranijim FAO grupama, govorimo i za Istočnu Srbiju. I kako se pomeramo ka Zapadu, tako se podižu, idu od 400, 450, 500 - Podunavlje, Podrinje, Posavina, Južni Srem. Tu još uvek prolaze 400 i 500 grupe, jer klimatski uslovi to dozvoljavaju", kaže Nemeš i dodaje da ranije treba sejati u ranoj setvi, kasnije u kasnijim rokovima.

Za Podrinje izbor srednje ranog hibrida (foto: J. Gajić Đokić)

Izbor hibrida zavisi i od upotrebljene agrotehnike, kvaliteta zemljišta, količine primenjenog đubriva, skreću pažnju iz KWS Srbija d.o.o, pa tako Slađana Lukač ispred ove firme kaže da za kvalitetnija zemljišta, bolju agrotehniku i očekivane povoljnije meteorološke uslove, preporučuju 350, 400, 430 i 450 grupe zrenja.

"Za zemljišta lošijeg kvaliteta i primenjen niži nivo agrotehnike, pre svega manja količina đubriva po jedinici površine i nepovoljnije meteorološke uslove, preporučujemo hibride iz grupe 440 i 500. Oni koji ne pripadaju ovim grupama, a postižu zapažene rezultate u različitim uslovima proizvodnje su 480 i 530", objašnjava Lukač i dodaje da su do sada prodavali najviše one 400 grupe.

Rani nose svoje rizik

Međutim, kako je klima sve nepredvidivija i kako je sve manje zima sa izdašnim padavinama, a kišni period je sveden od polovine aprila do polovine jula, teško je predvideti momenat setve, pa ni idealan hibrid.

"Prošle godine sa izrazito vrelim periodom, mi smo na kraju godine ustanovili da su hibridi kasne vegetacije FAO 500 i 600 doneli veći prinos, a trebalo je da bude obrnuto", kaže Nemeš.

Prošle godine kasniji hibridi doneli bolji rod (foto: J. Kuzmić)

Zato, ističe agroekonomski analitičar Žarko Galetin svaka odluka, pa i ova da se seju isključivo rani - nosi svoj rizik, tim pre što su po pravilu kasnije grupe zrenja većeg prinosnog potencijala.

"Odluka je na poljoprivrednicima, a ovo se može prihvatiti kao sugestija. Još jedna okolnost nije nevažna, a to je da rane grupe zrenja po pravilu 'uhvate' i nešto veću cenu na tržištu", ukazuje Galetin.

Cene kukuruza na svetskim berzama možete pratiti na ovom linku

Tako je Zokić prošlogodišnji rod kukuruza prodavao od berbe do nedavno i to od 24 dinara po skidanju, a kasnije i do 33 dinara za kilogram.

Dugotrajne i suštinske posledice

Mada, izvesno je da je ovogodišnja setva znatno skuplja: dok je seme poskupelo od 10 do 15 odsto, a količine pesticida se troše, one prethodno proizvedene, bez drastičnog skoka cene, đubrivo i gorivo potpuno su "ispraznili" novčanike ratarima. Nemeš smatra da će ipak, sledeća godina biti mnogo više skuplja.

Sadašnjem i budućem stanju diktiraće, ipak, stanje na globalnom tržištu. Galetin smatra, da će posledice ove velike krize na tržištu hrane prouzrokovane biti "dugotrajne i suštinske".

Setva kukuruza skuplja za 45 odsto u odnosu na prošlogodišnju?

"Cena će potrajati na visokom nivou, sabirni centri za izvoz koji su bliži svojim kupcima imaće značajnu prednost usled manjih troškova transporta, što u eri visokih cena nafte nije beznačajno. Sa druge strane pojavio se još jedan značajan troškovni input, a to su troškovi osiguranja robe, koji su u ovim nesigurnim vremenama značajno poskupeli", kaže agroekonomski analitičar i dodaje da će kukuruz biti vrlo atraktivna roba na svetskoj pijaci.

Setveni gubitnik?

Ipak, raspoloženje poljoprivrednih proizvođača prema setvenoj strukturi se formira na bazi trenutnih okolnosti na tržištu, kaže Galetin, a one u ovom trenutku idu na ruku suncokretu i soji, pa logika nalaže da bi setveni "gubitnik" u toj konstalaciji odnosa mogao biti kukuruz, tako da je generalna procena da bi pod ovom kulturom moglo biti posejano oko 950.000 hektara u Srbiji.

Interesantno je to što smo uprkos slabijem rodu prošle godine - oko 5,9 tona po hektaru, izvezli 2,2 miliona tona zlatnog zrna, saznajemo iz Privredne komore Srbije. Više od pola "otišlo" je u Rumuniju i onda u ostatak sveta preko luke Konstanca. Zatim, našu žitaricu su najviše potraživali Italijani, Austrijnci i "komšije" iz regiona. Kako je Vlada Srbije 10. marta donela odluku o zabrani izvoza, između ostalog i ove kulture, u periodu januar - mart ove godine izvezli smo oko 550.000 tona.


Tagovi

Setva kukuruza Izvor hibrida FAO grupe Rani hibridi Kasni hibridi Žarko Galetin Robert Nemeš Slađana Lukač Vladimir Zokić


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner

Agroklub d.o.o SRB

Bulevar oslobođenja 78, 21000 Novi Sad, Srbija
e-mail: info@agroklub.rs web: https://www.agroklub.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D