Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest žitarica
  • 22.10.2023. 18:00

Testira se sistem za zaštitu ozimih žitarica od žute patuljavosti ječma

Glavni krivac pojave ovog oboljenja su lisne vaši koje prenose uzročnika, virus. Pojava jedne zaražene jedinke nije problem, ali nova generacija može da proširi infekciju na celoj parceli.

Foto: Depositphoto/hanohiki
  • 98
  • 41
  • 0

U Evropi se testira sistem predviđanja pojave lisnih vaši za zaštitu ozimih žitarica kako bi se sprečilo širenje virusa žute patuljavosti ječma, izveštava Boerderij.

Vaši glavni krivci za pojavu oboljenja

U jesen je potrebno češće suzbijanje lisnih vaši u usevima ozimih žitarica. Kako bi se broj tretiranja smanjio, ove sezone holandska istraživačka i konsultantska kompanija "Delphy" testira sistem pomoću kojeg bi se sprečila pojava bolesti žućenja ozimog žita (BOS). Sistem je razvijen u Velikoj Britaniji gde je u praksi već nekoliko godina.

U Holandiji su stručnjaci udružili snage sa pet uzgajivača ozimih žitarica. Na deset parcela istražuju kako ovaj model funkcioniše u njihovoj regiji i da li će biti potrebno da ga prilagode.

Glavni krivac pojave ovog oboljenja su lisne vaši koje prenose uzročnika, virus. Pojava jedne zaražene jedinke nije problem, ali nova generacija može da proširi infekciju na celoj parceli. To će da uzrokuje značajan gubitak prinosa.

Zaobiđite suviše ranu setvu

Klasičan način sprečavanja pojave virusne bolesti je da se žitarice ne seju prerano, jer topli jesenji dani odgovaraju brzom nicanju biljaka i dugom letu lisnih vaši. Prema Harm Brinksu iz "Delphy-ja", one su pronađene u novembru prošle godine, što je uzrokovalo širenje virusa kasno u sezoni. Kao rezultat toga, došlo je do smanjenja prinosa na mnogim parcelama.

Tu nastupa navedeni sistem koji upozorava ratara ako je na parceli prisutna nova generacija lisnih vaši. Funkcioniše na osnovu datuma nicanja useva i sume temperature posle nicanja. Ciklus počinje ponovo posle tretiranja.


Tagovi

Žuta patuljavost ječma Žućenje žitarica Virus na žitaricama Bolest žitarica Lisne vaši Rana setva


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.