• Žitarice i uljarice
  • 19.12.2019. 08:00

Toplo vreme ne odgovara ukrajinskom žitu

Veoma toplo vreme u decembru, uticalo je u Ukrajini na stabilnost useva žitarica, ali i nedostatak zemljišne vlage, što će se odraziti i na manju žetvu pšenice.

Foto: Depositphotos/artfotoss
  • 126
  • 14
  • 0

Smanjenje zasejanih površina i sušni vremenski uslovi smanjili su predviđanja za žetvu pšenice u Ukrajini u 2020/21. približno za 1%, odnosno na 23,7 (18,8 - 27,4) miliona tona, prenosi UkrAgroConsult.

"Sušni vremenski uslovi, u kombinaciji sa visokom temperaturom vazduha primećenom u Ukrajini u poslednjih nekoliko meseci, smanjuju rizik od gubitka ozimih useva, ali dovode i do nedostatka vlage tla. Zajedno sa smanjenjem zasada, to je postalo razlog za analitičare da smanje prognozu za proizvodnju pšenice u zemlji", piše u izveštaju.

Kako je objavljeno, poslednjih meseci vremenski uslovi bili su sušniji i topliji nego inače u čitavoj državi. Dok je prosečna temperatura bila 2 - 4°C iznad normalne, padavine su bile 2 - 20 mm ispod dugoročnog proseka.

Podsećanja radi, Ukrajina se suočila sa manjkom padavina, visokim temperaturama i suvim vetrovima koji izazivaju isušivanje tla.

Argentinska vlada povećava izvozne takse na kukuruz, soju i pšenicu

Nova vlada u Argentini povećala je porez na izvoz kukuruza, pšenice i soje kako bi ispunila fiskalne potrebe zemlje, navodi se u tamošnjem službenom glasniku, ali očekuje se da će to pogoditi poljoprivrednike, kao i obim izvoza.

Takse na izvoz kukuruza i pšenice povećane su na 12% sa 6,7% dok su na soju, sojino ulje i isporuke sojinih pogača, porasle na 30% sa ranijih 24,7%.

Očekuje se da će ovo uticati na namere farmera šta će sejati i verovatno smanjiti upotrebu đubriva i kvalitet semena.

Raste udeo soje i ječma u stočnoj hrani

Ključni igrači argentinskog poljoprivrednog sektora već su očekivali da će vlada koju vodi Alberto Fernandez izvršiti promene u poreznom režimu, za koje se očekuje da utiču na izvoz žitarica i uljarica iz zemlje.

Žetva pšenice počela je u oktobru dok je nova merkantilna sezona počela u decembru i trajaće do novembra 2020. godine.

Poljoprivredni sektor glavni je doprinos ekonomiji zemlje. Kukuruz i pšenica doprinose oko 7,4% i 3,3% argentinskim prihodima od izvoza.

Ova država je šesti najveći izvoznik pšenice u svetu i treći najveći izvoznik kukuruza, prema američkom Ministarstvu poljoprivrede.

Rusija - vreme na početku decembra toplije nego uobičajeno

Toplije od uobičajenog vremena dominiralo je od 1. do 10. decembra u severozapadnom, centralnom i volgovskom okrugu. Promenljivo je bilo u Južnom i Severnom Kavkazu, hladni dani su se smenjivali sa toplim. U poljoprivrednim područjima zapadnog Sibira, vreme u analiziranom periodu uglavnom je bilo mnogo toplije nego inače.

Severozapadni, centralni i Volgvski federalni okruzi dobili su malo padavina (5 - 10 mm), mada su one bile značajne u većini delova severozapadnog okruga i na severu i istoku Volge (15 - 25 mm). Do 10. decembra snežni pokrivač na parcelama primećen je u istočnom delu severozapadnog regiona i većem delu savezne oblasti Volga.

Od 1. do 10. decembra, žito je u navedenim regionima, bilo izloženo dobrim uslovima za ulazak u zimsko mirovanje. Nisu zabeležene niske temperature vazduha, koje bi mogle biti opasne za useve. Žitarice u Južnom i Severnom Kavkazu prestale su da rastu kada su temperature pale 21. i 30. novembra i nisu nastavile rast sve do navedenog vremenskog intervala. Biljke u zapadnom Sibiru imale su povoljne zimske uslove, prenosi UkrAgroConsult.

Očekuje se povećanje površina pod sojom u EU u nastupajućoj dekadi

Površine zasejane sojom u EU povećaće se na 1,3 miliona hektara do 2030. godine, u odnosu na milion hektara u 2019., saopštila je Evropska komisija.

Razlog je jačanje potražnje za sojinim pogačama zbog povećanja zaliha svinjetine iz Evropske unije u Kinu (2,7 miliona tona u 2019., a četiri miliona tona do 2022., prema predviđanjima Evropske komisije).

Kao i do sada, glavna uljarica u EU je uljana repica, koja je najprikladnija za rotaciju useva u zemljama EU i atraktivna kao ne-GMO sastojak u formulacijama za stočnu hranu, prenosi UkrAgroConsult.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Sojine pogače Visoke temperature Izvozne takse Izvoz žitarica Sojine pogače Vremenski uslovi


Autorka

Ivana Živanić

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.