Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja etanola
  • 18.08.2019. 18:00

Trampova administracija naljutila farmere, rafinerijama olakšano odustajanje od kukuruza

Gotovo 40 odsto američkog kukuruza koristi se za proizvodnju etanola, a Standard o obnovljivim gorivima je zakon koji osigurava da za taj kukuruz postoji kupac. Bar je do sada osiguravao.

Foto: Pixabay/distel2610
  • 277
  • 23
  • 0

Trampova administracija ponovo je naljutila poljoprivrednike. Ovog puta reč je o uzgajivačima kukuruza. Kako piše modernfarmer, gotovo 15 godina, tzv. Standard za obnovljive izvore goriva (RFS) prisilio je rafinerije nafte na upotrebu određene količine etanola, dobijenog prvenstveno iz kukuruza.

Međutim, isti taj standard omogućava određenim "malim rafinerijama“ da dobiju izuzeća. Znači, ako rafinerija prikaže da doživljava "nesrazmerne ekonomske teškoće“, može podneti zahtev za odustajanje od etanola. 

Program odustajanja postoji već godinama, ali prethodne uprave nisu ih preterano provodile. U 2013. i 2014. Obamina administracija odobrila je osam odricanja godišnje; u 2015. samo sedam. Zapravo, Obamina administracija optužena je, uglavnom od naftne industrije, da se previše krši mogućnost odricanja. Ipak, Trampova administracija krenula je u drugom smeru. U 2017. godini, Trampova administracija izdala je 35, a nedavno objavila da će za 2018. biti odobren 31 zahtev.

Kina prestaje da kupuje američke poljoprivredne proizvode

Naftne kompanije, piše dalje Modern Farmer, vole ta odricanja. Etanol i druga biogoriva su skupa u poređenju sa sirovom naftom. Prema Rojtersu, ta odricanja mogu uštedeti naftnim kompanijama desetine miliona dolara. 

Poljoprivrednici i uzgajivači kukuruza su ljuti. 

Ta izuzeća mogu iznositi milijarde galona neotkupljenog etanola, što znači milijarde dolara koje neće biti namenjeni američkim poljoprivrednicima. Gotovo 40 odsto američkog kukuruza koristi se za etanol, a Standard o obnovljivim gorivima je zakon koji osigurava da za taj kukuruz postoji kupac. Bar je postojao jer postoji strah da će sve veći broj rafinerija tražiti izuzeće, a to je ozbiljan novi udarac američkoj poljoprivredi koju potresaju trgovinski ratovi, toplotni udari i poplave. 


Tagovi

Donald Tramp Rafinerije Uzgoj kukuruza Etanol


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!