Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica i uljarica
  • 09.05.2015. 13:15

Tržište pod pritiskom velikih zaliha žitarica

Do kraja sezone za trgovinu zalihama starih žitarica (prošlogodišnjeg roda) ostalo je još osam nedelja. Velika količina na tržištu snižava cenu žita. Da li se trend pada cene može preokrenuti?

  • 112
  • 6
  • 0

Do kraja sezone za trgovinu zalihama starih žitarica (prošlogodišnjeg roda) ostalo je još osam nedelja. Velika količina zaliha snižava cenu žita na tržištu. Nepovoljne rane prognoze useva pšenice, za sezonu 2015/16, stvaraju dodatni pritisak, pa se postavlja pitanje da li se trend pada cene uopšte može preokrenuti? Dobar prinos sigurno znači i nižu cenu.

Međunarodna tržišta pšenice trenutno se suočavaju sa sledećim problemima:

Slab tempo američkog izvoza

Negativan uticaj na tržište, iz sedmice u sedmicu, ima i loša izvozna statistika američkih žitarica. Samo četiri nedelje ostalo je do kraja tržišne sezone za pšenicu, pa se čini da američko Ministarstvo poljoprivrede neće ostvariti ovosezonski cilj.

Mladi američki usevi obećavaju

Iako je još rano za konkretne prognoze, početni izveštaji ukazuju na to da prolećni i letnji usevi u SAD-u izgledaju vrlo dobro i za sada obećavaju dobre prinose. Prolećni usevi američke pšenice napreduju sa 35 % ispred petogodišnjeg proseka, a uslovi u kojima se nalazi ozima pšenica mnogo su bolji od prošlogodišnjih. To stavlja dodatni pritisak na cene žitarica i uopšte ima nepovoljan uticaj na tržišne prilike.

Smanjeni prinosi ozimih useva u SAD-u

Iako su ozimi usevi sveobuhvatno gledano vrlo uspešni, ipak procene nagoveštavaju slabije prinose. Samo je u Kanzasu prognoza smanjena za 0.02 t/ha u odnosu na prošlu godinu. Iako je ovo samo okvirna prognoza, najniža od 2001. godine, za tržište je to prva dobra vest jer jedino tako poljoprivredni proizvođači mogu da očekuju malo bolje cene.

Rusija ukida izvozne takse za pšenicu?

Rusko Ministarstvo poljoprivrede je usvojilo Predlog o ukidanju trenutne izvozne takse uvedene 15. februara. To ukidanje trebalo bi da se dogodi 15. maja, ali, od 1. juna izvozna taksa bi trebala da se računa prema drugom principu. Iako bi to moglo da bude loše za tržište, sa većom količinom pšenice, dostupne na izvoznom tržištu, zadržava se jedan nivo nesigurnosti kada je reč o situaciji sa ruskim izvozom. To bi onda moglo da utiče na tržište ukoliko se promene okolnosti. Egipat je, takođe, uneo dodatnu zabunu kupovinom ruske pšenice, što je protiv svake logike jer će uskoro izvozna taksa biti ukinuta.

Pšenica relativno jeftinija od kukuruza

Ono što bi moglo da stvori pritisak na cene je činjenica da bi pšenica mogla da ima veću potražnju u stočnoj hrani na svetskom tržištu.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Pšenica Cena Izvoz Kukuruz Statistika Zalihe Egipat Ozima pšenica Američki usevi Prolećni usevi


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine očekuje se da se veliki broj poljoprivrednika opredeli za soju. Stručnjak sa NS Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Vuk Đorđević ističe da je bio najtopliji februar od kako se vrše merenja, što je značajan faktor za sva predviđa... Više [+]