Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kineska poljoprivreda
  • 18.04.2022. 18:00

Tržište žitarica: U Kini žurno rade na što većoj proizvodnji kukuruza

Peking namerava da uloži velike napore za proizvodnju kukuruza kako bi premostio sve veći jaz između ponude i potražnje za ovom žitaricom.

Foto: Depositphotos/SolidPhotos
  • 323
  • 73
  • 0

Kina će preduzeti snažne i efikasne mere kako bi osigurala stabilnu proizvodnju i snabdevanje kukuruzom, pirinčem i pšenicom, rekao je kineski potpredsednik Hu Čunhua kineskim medijima. Između ostalog, Peking namerava da uloži velike napore za proizvodnju kukuruza kako bi premostio sve veći jaz između ponude i potražnje za ovom žitaricom, piše Agrarheute

Poručio je da u onim regijama gde proizvodnja opada, moraju ubrzati njen rast te da će vlada osigurati stabilizaciju obradivih površina i uzgoj na prošlogodišnjem nivou. 

Tamo je prošle godine pod kukuruzom bilo 43,3 miliona hektara, a pod pšenicom 23,6 mil. ha. Berba kukuruza dosegla je rekordan nivo od gotovo 273 miliona tona, ali je potrošnja bila još veća - 294 miliona tona. Proizvedeno je oko 137 miliona tona pšenice, a potrošeno gotovo 148 mil. t.  

U isto vreme, Kina strateški skladišti 210 miliona tona kukuruza - 70 odsto svetskih zaliha i 142 miliona tona pšenice - 50 odsto globalnih zaliha.

Takođe žele strože da regulišu preradu i strože kontrolišu ili zabrane korišćenje kukuruza kao goriva. 

Kina povećava svoju proizvodnju hrane, razviće i industriju semena

Prošle godine u toj zemlji zabeležena je vrlo loša žetva ozime pšenice koju je ministar poljoprivrede Tang Renjian opisao kao najgoru u istoriji. Obilne kiše su odložile setvu na oko trećini površina namenjenim za ovaj uzgoj. 

Podstaknute krizom u Ukrajini i zabrinutošću za domaću ponudu, cene pšenice takođe su porasle na novi rekord. Peking stoga želi više da se usredsredi na sigurnost hrane u zemlji. 


Tagovi

Kineska poljoprivreda Uzgoj kukurza Nestašica Hu Chunhua Tang Renjian Tržište žitarica


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!