Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva kukuruza
  • 29.05.2019. 08:00
  • Kolubarski okrug, Valjevo

U Kolubarskom okrugu 40.000 hektara pod kukuruzom: Skuplja setva od prošlogodišnje

Kukuruz je u Kolubarskom okrugu najzastupljenija ratarska kultura, a setva je ove godine obavljena u optimalnom roku. Zbog poskupljenja đubriva i nafte, za ovogodišnju setvu poljoprivrednici su u startu morali da izdvoje više sredstava.  

Foto: Sanja Dovečer
  • 124
  • 33
  • 0

Kukuruz je i dalje najdominantnija biljna kultura u Kolubarskom okrugu, a razlog je pre svega što je u ovom kraju stočarska proizvodnja veoma zastupljena, a silaža i zrno kukuruza predstavljaju osnov u ishrani mlečnih krava.

"Kada bi se sabrale sve površine na kojima su zasejane ratarske kulture i uporedile sa onima na kojima je zasejan kukuruza, bilo bi ih manje", kaže Snežana Stojković Jevtić stručni saradnik Poljoprivredne stručne savetodavne službe Valjevo. 

"Setva kukuruza kao najdominantnije biljne kulture na teritoriji Kolubarskog okruga završena je u optimalnom roku. Planom setve predviđeno je da se zaseje oko 40.000 hektara, a to su površine na kojima se ova biljna kultura seje u poslednjih desetak godina. Ta površina dovodi kukuruz na mesto dominantne biljne vrste u strukturi setve i to je jedan od najvažnijih i najvećih poslova u ratarstvu u Kolubarskom okrugu", kaže Snežana Stojković Jevtić.

Setva obavljena tek krajem aprila

Početak setve u aprilu obeležio je nedostatak vlage u setvenom sloju, zbog čega su poljoprivredni proizvođači delimično odložili početak setve. Izuzetak je opština Ub, gde je setva počela na vreme, dok je u ostalim delovima Kolubarskog okruga kukuruz počeo da se seje u drugoj i trećoj dekadi aprila. 

"To je još uvek optimalni rok za setvu, jer zbog klimatskih i drugih uslova koji vladaju u Kolubarskom okrugu, kukuruz koji se zaseje do 1. maja smatra se da je zasejan u optimalnom roku. To je prvi usov za postizanje dobrih prinosa i dobrog kvaliteta zrna. Poznato je da svaki dan prekoračenja roka nosi niz negativnih posledica koje se kasnije odražava na prinos i kvalitet."

Setva kukuruza planirana na 50.000 hektara u Pomoravskom okrugu

Ovogodišnja setva kukuruza skuplja

Zbog poskupljenja đubriva i nafte, za ovogodišnju setvu poljoprivrednici su u startu morali da izdvoje više sredstava.  

Ovogodišnju setvu obeležila je činjenica da je bila nešto skuplja nego ranijih godina. Poskupela su pre svega mineralna đubriva i nafta, što je najveća stavka u kalkulaciji u proizvodnji kukuruza, jer treba dosta nafte najpre za pripremu zemljišta, potom za setvu. Odmah nakon setve sledi prskanje, uništavanje korova je nakon nicanja i za sve te poslove neophodna je nafta, zbog čega je ona velika stavka. Bez obzira na činjenicu da je ministarstvo poljoprivrede subvencionisalo naftu i gorivo za poljoprivredne proizvođače, procena je da je ovogodišnja setva za 10 - 20 procenata skuplja nego prošle godine. 

Veliki izbor hibrida kukuruza

Semena kukuruza na tržištu ima dovoljno, a pored hibrida domaćih kuća, dostupno je i seme iz uvoza. "Što se tiče semena hibrida kukuruza, njega je bilo dovoljno na tržištu i dostupno u poljoprivrednim apotekama, pa su poljoprivredni proizvođači imali veliki izbor. Svedoci smo da je selekcija kukuruza poslednjih godina intenzivna i sem domaćeg semena na tržištu su prisutne i strane kompanije sa svojim hibridima, tako da izbor dobrog semena nije bio problem", napominje Snežana Stojković Jevtić.

Početak setve u aprilu obeležio je nedostatak vlage u setvenom sloju

Ogledno polje u Vračeviću: Četiri selekcijske kuće

Ove godine, stručnjaci Poljoprivredne savetodavne stručne službe Valjevo postavili su ogledno polje u Vračeviću u Opštini Lajkovac.

Tu su zastupljene četiri selekcijske kuće, Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, Institut za kukuruz Zemun polje, LG i KVS selekcije od stranih kuća. Zasejano je 28 vrsta hibrida različitih grupa zrenja, od 300 do 600 i 700 i tu će se svakako naći hibridi koji će odgovarati poljoprivrednim proizvođačma.

Cilj ogleda je da se na jednom mestu u istim proizvodnim i agroekološkim uslovima nađu različiti hibridi, koji imaju različite dužine vegetacije, grupe zrenja, proizvodne osobine, tolerantnost na sušu ili vlagu i da u takvim uslovima pokažu svoje osobine. Sada se prati razvoj hibrida kukuruza na oglednom polju uz primenu mera zaštite, odnosno vrši se tretiranje protiv korova, vršiće se tretiranje ukoliko se pojave bolesti i štetočine i primeniće se sve agrotehničke mere koje budu trebale.

Pored prihrane, meriće se i prisutnost azota u zemljištu i u listu kukuruza i na osnovu toga određivaće se količina đubriva za prihranu kako bi kao krajnji rezultat imali dobar i visok prinos, ali i dobar kvalitet zrna. 

Reč struke: Ne oslanjati se na jednu vrstu 

Stručnjaci Poljoprivredno savetodavno stručne službe Valjevo, svake godine savetuju poljoprivrednim proizvođačima da za setvu koriste nove hibride i ne oslanjaju se samo na jednu vrstu. Kako bi osigurali svoju proizvodnju, preporuka je da, pre svega, seju hibride koji imaju različite grupe zrenja, ali i različitih semenskih kuća, i da u slučaju nepovoljnih vremenski uslova imaju siguran prinos i kvalitetan rod.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Setva kukuruza Kukuruz Ratarske kulture Hibridi kukuruza Seme kukuruza Ogledno polje u Vračeviću Hibridi


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.