AgroKlub.rs

\

Ratarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Ratarstvo » U Novom Sadu održan jesenji Dan polja

U Novom Sadu održan jesenji Dan polja

Institut za ratarstvo i povrtarstvo

U Novom Sadu održan jesenji Dan polja

Datum: 06.09.2016. 16:10

Kategorija:

Ratarstvo

Na Rimskim šančevima kod Novog Sada danas je organizovan jesenji Dan polja Instituta za ratarstvo i povrtarstvo. Manifestaciju je otvorio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Na Rimskim šančevima kod Novog Sada danas je organizovan jesenji Dan polja Instituta za ratarstvo i povrtarstvo. Manifestaciju je otvorio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, koji je tom prilikom poručio da poljoprivreda Srbije, a naročito Vojvodine, mora da bude sektor zasnovan na znanju, modernim tehnologijama i standardima, koji će domaćem i stranim tržištima stalno nuditi inovativne proizvode, a proizvođačima obezbediti održiv i stabilan dohodak.

Cilj Pokrajinske vlade pomoć osnaživanju poljoprivrednika

Mirović je rekao da je cilj Pokrajinske vlade da pomogne u osnaživanju svih oblasti poljoprivrede, kako bi naši proizvođači bili konkurentni na tržištu na kojem već sada dominiraju kompanije koje moramo da stižemo, a od nekih treba i da učimo. On je naglasio da je neophodan zajednički rad najšire stručne zajednice, poljoprivrednih organizacija i asocijacija, zemljoradničkih zadruga, naučno-obrazovnih i istraživačkih institucija i, naravno, samog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo dodavši će Pokrajinska vlada u budžetu za 2017. godinu koncipirati podsticaje za izgradnju novih smeštajnih kapaciteta, a operativni prioritet biće i navodnjavanje, uključujući i održavanje kanala za navodnjavanje i elektrifikaciju atara.

Na Institutu stvoreno 1000 sorti semena i hibrida

Prema rečima prof. dr Jana Turana, v.d. direktora Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, u toj naučnoj ustanovi u kojoj radi više od 100 naučnih istraživača, stvoreno preko 1.000 sorti semena i hibrida, a registrovano skoro 500 koji se seju u 26 država širom sveta.

Uručena priznanja rekorderima

U okviru ovogodišnjeg jesenjeg Dana polja, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević, uručili su priznanja poljoprivrednim proizvođačima - rekorderima u proizvodnju "NS seme" sorti i hibrida u 2015.

Broj pregleda članka: 98; Uspešnost članka: 5.9

Izvor: Pokrajinska vlada

Tagovi: Ratarstvo, Poljoprivreda, Institut, Dan polja, Povrtarstvo, Pokrajinska vlada, Igor Mirović

Ključne reči članka: u, novom, sadu, odrzan, jesenji, dan, polja, vlade, hibrida, pokrajinske, povrtarstvo, instituta, polja, pokrajinske vlade, cilj pokrajinske vlade