Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomoravski okrug
  • 04.02.2017. 10:45

U Pomoravlju kukuruz neobran na 500 ha

Zbog lošeg vremena i kiše koja je raskvasila polja paori nisu na vreme stigli da mašinama uđu u njive. Potom su usledili hladnoća, sneg i niske temperature, pa je kukuruz na 500 ha u Pomoravlju ostao neobran.

Foto: Lichtmagnet / Pixabay
  • 1.628
  • 334
  • 0

Na poljima u Pomoravskom okrugu, kukuruz nije obran na oko 500 hektara, a na mnogim mestima ga prema rečima poljoprivrednika jedu divlje životinje, vrane i čavke. Kako prenosi Dnevnik, paori iz sela Ribare, kraj Velike Morave, nisu stigli da ga oberu, kiše je raskvasile polja, pa se nije moglo mašinama ući u njive. Posle toga su stigli sneg i niske temperature pa će zbog neobranog kukuruza poljoprivrednici pretrpetni značajnu štetu.

Teško do radne snage

Mada je lane kukuruz dobro rodio i bio vrlo kvalitetan, seljaci tvrde da nekad ne valja ni kada usevi dobro rode. Kako ističu, u selima je uglavnom ostalo starije stanovništvo koje nije stiglo da ga obere, a radnike za poljoprivredne poslove je teško naći.

U Pomoravlju je kukuruz tradicionalno najzastupljenija žitarica. Prošle godine je tom žitaricom zasejano oko 50.000 ha, a stručnjaci tvrde da su ratari, koji su na svojim njivama primenili punu agrotehniku, ostvarili prinose i preko 10 t/ha.

Foto: Lichtmagnet / Pixabay


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Poljoprivreda Kukuruz Pomoravlje Sneg Berba Velika Morava Pomoravski okrug Pomoravlje


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u