Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pšenica
  • 23.01.2023. 13:30

U proleće možemo očekivati pojačanu pojavu bolesti pšenice?

Lisnu masu pšenice sejane u ranijim rokovima setve mogli bi da oštete kasniji mrazevi, upozorava šef Odseka za oplemenjivanje i strne žitarice s osječkog Poljoprivrednog instituta Krešimir Dvojković.

Foto: Martina Pavlović
  • 566
  • 94
  • 0

Blaga zima sa temperaturama u plusu uzrokovala je brži razvoj naše najraširenije ratarske kulture - pšenice. Ona je trenutno u fazi bokorenja, ali najavljeno zahladnjenje te kiša i sneg, ne bi trebalo da naštetete. 

Šef Odseka za oplemenjivanje i strne žitarice sa osječkog Poljoprivrednog instituta Krešimir Dvojković za HRT ističe kako se u proleće može očekivati pojačan pritisak bolesti.

"Toplije i vlažnije vreme pogodno je za njihov razvoj pa će se s početkom proleća treba raditi monitoring useva, no nema mesta panici", poručio je. 

Kaže da se više plašim eventualnih kasnijih mrazeva, ponajpre za pšenicu sejanu u ranijim rokovima setve, jer bi oni mogli da oštetete njenu lisnu masu u fazi vlatanja. Takođe ističe kako sneg od pet ili 10 centimetara neće uzrokovati probleme.

"Ako bi međutim njegova visina bila 20 i više cm, uz pad temperature i stvaranje ledene kore, moglo bi doći do anoksije useva, stvaranja snežne plesni te različitih saprofitskih i parazitskih procesa koji se mogu događati ispod takvog pokrivača", upozorava. Međutim, prema njegovim rečima, takva prognoza zasada nije na vidiku.

"Zbog prošlogodišnje dugotrajne suše deficitarni smo u padavinama i one su inače dobrodošle kao i malo niže temperature - i pokoji minus. Takvi bi uslovi usporili vegetaciju i smanjili eventualne rizike", zaključio je.   


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Izvori

hrt.hr


Tagovi

Pšenica Krešimir Dvojković Uzgoj pšenice Bolesti Mrazevi Sneg


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D