Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenji Dan polja
  • 09.09.2015. 17:00

U Rumi predstavljeno 85 hibrida kukuruza

Poljoprivredna Savetodavna služba u Rumi organizovala je tradicionalni Dan polja soje, kukurza i šećerne repe, gde je 10 semenskih kuća predstavilo 85 hibrida kukuruza.

  • 99
  • 5
  • 0

Poljoprivredna Savetodavna služba u Rumi organizovala je tradicionalni Jesenji Dan polja soje, kukuruza i šećerne repe.

Brojni poljoprivrednici iz Srema su na oglednim parcelama mogli da vide na licu mesta dejstvo hemijskih preparata na pojedine biljne vrste, a svi zainteresovani mogli su da dobiju stručne savete za primenu tih sredstava, kao i brojne druge korisne informacije.

Sorte i hibridi za sremsko područje

Jova Matić
Jova Matić razgovara s novinarom Agrokluba

Takođe, imali su priliku da vide i sorte i hibride kukuruza, soje i šećerne repe koje uspevaju na sremskom području. Koliko su dani polja potrebni poljoprivrednicima, potvrđuje i Jova Matić poljoprivrednik iz Vognja.

"Redovno dolazim na Dane polja koje organizuje Poljoprivredna stručna služba iz Rume. Sada smo na kraju jedne proizvodne godine i videćemo kakve su prinose dale pojedine sorte i hibridi, a uverićemo se i u kvalitet o kome smo mnogo čuli tokom zimskih škola koje su organizovale brojne semenske kuće, ali i Poljoprivredna stručna služba u Rumi”, kaže Matić.

Deset semsnkih kuća predstavilo 85 hibrida kukuruza

Goran Drobnjak
Goran Drobnjak, savetodavac

Ove godine najviše oglednih parcela bilo je pod kukuruzom. Deset semenkih kuća predstavilo je 85 hibrida tako da su poljoprivrednici imali priliku da se na licu mesta, upoznaju sa svim njihovim karakteristikama, a ogledi su i dobra preporuka u izboru hibrida za sledeću godinu.

"Nikada nismo imali toliko ogleda kukuruza. Svaki hibrid se ponašao različito u istim agroekološkim uslovima, a mi smo imali sreću da je ovaj deo rumskog atara imao dovoljno padavina, tako da su i prinos i kvalitet zadovoljavajući", kaže Goran Drobnjak savetodavac.

Matić smatra da je dobro što je pokazan tako veliki broj hibrida. "Mi u Sremu i dalje najviše gajimo kukuruz i dobro je da znamo koje sorte su dobre za naše područje. Važno je da dobro rode i imaju dobar kvalitet zrna, jer se mi bavimo i stočarstvom i kukuruz nam je osnovna stočna hrana", tvrdi Matić.

Rod kukuruza i soje biće manji za 30 posto

Učesnici Dana polja u Rumi
Učesnici Jesenjeg Dana polja u Rumi

Obilazeći parcele pod sojom, kukuruzom i šećernom repom i stručnjaci i poljoprivrednici bili su saglasni da će ovogodišnji rod biti umanjen za skoro 30 posto u odnosu na višegodišnji prosek.

"Suša je uzela svoj danak, to je jasno. Ipak, ja neću smanjivati broj svinja, čak planiram i da povećam proizvodnju. Očekujem i da dođe do povećanja cena stočne hrane, ali se i nadam da će i cena tovljenika porasti. Mislim da bi sa sadašnjih 170 dinara za kilogram, ukoliko stočna hrana poskupi, cena tovljenika mogla da bude 200 dinara, što bi nama odgovaralo", objašnjava Matić.

Šećerna repa je u dobrom stanju. Kiša koja je padala u predhodnom periodu dobro je došla slatkom korenu, tako da se poljoprivrednici mogu nadati i dobrom prinosu.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se gaji za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njenom zadebljanom korenu. Iz šećerne repe se dobije 16% svetske... Više [+]

Tagovi

Proizvodna godina Dan polja Kukuruz Soja Šećerna repa Biljne vrste Prinos Stočna hrana Kvalitet zrna Goran Drobnjak Proizvodna godina Semenske kuće


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici u Vojvodini ostali su bez subvencija za gorivo za prolećnu setvu zbog nemarnog i nestručnog upravljanja u informacionom sistemu Ministarstva poljoprivrede e-agrar, saopštila je politička organizaacija Akcija progresivne Voj... Više [+]