Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Autonomni traktor
  • 07.11.2021. 07:30

U Rusiji uskoro 10.000 traktora bez vozača - svi proizvedeni na domaćem tržištu

Ruski autonomni traktor K-7M omogućiće robotsko upravljanje poljoprivrednim mašinama u svim operacijama uključujući setvu, đubrenje i obradu zemljišta.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 1.091
  • 306
  • 0

Fabrika traktora u Sant Peterburgu (PTZ) i kompanija koja radi na sistemima veštačke inteligencije za robotizaciju poljoprivrednih mašina "Cognitive Pilot" pokrenuće prvu svetsku masovnu proizvodnju traktora "Kirovets" kojima upravlja sistem autopilota, a zasniva se na veštačkoj inteligenciji, piše Future Farming.

U Rusiji će do 2024. biti u pogonu čak 10 hiljada takvih traktora, a ove su dve kompanije potpisale sporazum prema kom će se projekat sprovoditi u tri faze.

Testovi robotskih traktora sa prvom verzijom "Cognitive Agro Pilot" privode se kraju, a nakon čega stranke očekuju isporuku prve pilot serije od 10 do 20 komada kupcima. Serijsko opremanje modela Kirovets K-7M prvom verzijom sistema autopilota planirano je u februaru 2022. godine.

Sve veći stepen autonomije

U drugoj fazi, nivo autonomne vožnje biće povećana na četvrti stepen automatizovanosti. To će značajno proširiti mogućnost sistema za upravljanje u različitim situacijama, a vozilo će moći da prepozna stanje u okolini, koči ako naiđe na prepreku, izračunava optimalni put za obavljanje poslova i slično. Osim toga, na osnovu informacija koje prikupe senzori moći će da sprovede sveobuhvatnu analizu stanja zemljišta i useva. Takođe, traktor će biti opremljen bočnim senzorima.

Očekuje se da će pilot serija od 10 do 20 mašina sa drugom verzijom autopilota biti isporučena kupcima u jesen 2022. godine. Dok bi serijska proizvodnja traktora sa ovim sistemom trebalo da započne u avgustu 2023. godine.

Potpuno bespilotna verzija biće implementirana u trećoj fazi. Tada će mašina moći da se kreće samostalno bez vozača. A plan je da može da vozi pored kombajna koji nije opremljen autonomnim sistemom upravljanja. Takvo je opremanje K-7M predviđeno za januara 2024. godine.

Kako napominje služba za medije firma Cognitive Pilot, ovo je prvi projekat u toj zemlji za serijsku proizvodnju bespilotnih traktora koji će služiti za masovnu komercijalnu upotrebu.

Prema njihovim preliminarnim procenama, K-7 sa ovakvim sistemom uštedeće 70 do 80 odsto na popravkama opreme i vučnih priključaka. Prema njima, on omogućuje robotsko upravljanje poljoprivrednim mašinama u svim operacijama uključujući setvu, đubrenje, obradu zemljišta i slične agrotehničke zahvate.

Pogledajte kako on trenutno izgleda:


Tagovi

PTZ Cognitive pilot Autonomni traktor Rusija Kirovec K-7M


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃