Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prokuplje
  • 08.09.2015. 14:15

U toku bereba kukuruza - rod prepolovljen

Na teritoriji četiri opštine Topličkog okruga u toku je berba kukuruza, a nadležni procenju da će prosečan rod biti za 50 odsto manji nego prošle godine.

  • 66
  • 3
  • 0

Na teritoriji četiri opštine Topličkog okruga u toku je berba kukuruza, a nadležni procenjuju da će prosečan rod iznositi od 2.500 do 3.000 kilograma po hektaru, odnosno za oko 50 odsto manje nego prošle godine.

Razlog duplo manjeg prinosa ali i kvaliteta zrna kukuruza je dugotrajna suša i izuzetno visoke temperature, objavljeno je danas na sajtu opštine Prokuplje.

Smanjenje prinosa zavisi od agrotehničkih mera i odabira hibrida

"Zavisno od primene agrotehničkih i zaštitnih mera, kao i odabira hibrida, smanjenje prinosa iznosiće od 50 do 60 odsto", kaže savetodavac za ratarstvo u Poljoprivrednoj službi, Miljan Milojić. On je podsetio da su prošle godine prinosi kukuruza po hektaru iznosili oko 6.000 kilograma, dodavši da ni ovogodišnji kvalitet samog zrna neće biti na zadovoljavajućem nivou.

Kukuruzom je na teritoriji četiri opštine Toplice bilo zasejano 9.534 hektara, od kojih je oko 2.300 hektara na području prokupačke opštine.


Izvori

Tanjug


Tagovi

Berba kukuruza Rod Kvalitet zrna Zaštitne mere Agrotehnika Miljan Milojić Hibridi Toplički okrug Prinosi Agrotehničke mere