• Žitarice i uljarice
  • 13.06.2019. 14:00

U Ukrajini površine pod kukuruzom iznad očekivanih

Rezultati ovogodišnje prolećne setve u Ukrajini su manje površine pod prolećnim ječmom, dok su površine pod kukuruzom iznad očekivanih. Potražnja za prošlogodišnjim usevima pšenice i kukuruza u Rusiji na najnižem je nivou, ali je suncokret prošle godine zadržao poziciju najprofitabilnije uljarice.

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 152
  • 48
  • 0

Rezultati ovogodišnje prolećne setve u Ukrajini su manje površine pod prolećnim ječmom od očekivanih dok su površine pod kukuruzom iznad očekivanih. Velike količine padavina u optimalnom periodu za setvu, ometale su rad u polju, u mnogim regionima zemlje. Istovremeno, obilne padavine doprinele su početnom rastu biljaka. Pored toga, odgovarajući sadržaj vlage u zemljištu, omogućava da se setva kukuruza nastavi u mnogim regionima zemlje i sada, iako je idealno vreme za to već prošlo.

Setva kukuruza u Ukrajini još uvek u toku

Poljoprivrednici su posejali 4.730.000 hektara kukuruza do 6. juna (101 odsto od planiranog), što je 3,6% više u odnosu na prethodnu godinu. Prošle godine, setva kukuruza bila je već završena do ovog datuma, ali ove godine ona je još uvek u toku. Pojedine regije, kao što su Poltava ili Sumi već su zasadile veće površine za ovu žitaricu nego što su predviđene dok drugi regioni poput Kijeva ili Ternopila, sasvim suprotno, još uvek nisu dosegli one planirane površine. Procena za izvoz za 2019/2020 godinu, povećana je za 0,5 MMT (Mega tona).

Potražnja za pšenicom i kukuruzom u Rusiji na najnižem nivou 

Potražnja za prošlogodišnjim usevima pšenice i kukuruza na najnižem je nivou. Samo velike kompanije i dalje posluju sa ranije akumuliranim zalihama žita, prenosi UkrAgroConsult. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku Rusije, proizvođači koji se bave uzgojem, nabavkom i preradom (izuzev onih malih) imali su u skladištima 19,3 MMT (milion tona) žitarica na dan 1. maja. Ovo je pad od 28 odsto u odnosu na prethodnu godinu. 

Pritisnute globalnim trendovima, cene za rusku pšenicu, za ovogodišnji rod (i sa 12,5% proteina), ove nedelje iznosiće osam dolara po toni. Razlika u cenama smanjena je na osam dolara po toni, u odnosu na 15 dolara po toni nedelju dana ranije. 

Izvoz sirka iz Ukrajine opada za 23 odsto

Ukrajina je izvozila 84.900 tona sirka u periodu od septembra do aprila, 2018/19 godine ili 23% manje nego u istom periodu u 2017/18 godini, kada je izvoz iznosio 110.100 tona, prenosi UkrAgroConsult. Najveći uvoznik ukrajinskog sirka ostaje Evropska unija - udeo izvoza iznosi 54%.

Izvoz za 2018/19 godinu u EU opao je za 29 odsto u odnosu na prethodnu godinu i iznosi 45.800 tona. Važno je napomenuti da je Ukrajina izvezla sirak u Kinu po prvi put ove sezone. Pored toga, ukrajinski izvoznici povećali su isporuke u Tursku, što je 157% više nego u čitavom periodu 2017/18 godine i u Tajvan, količine koje su dvostruko veće nego za period 2017/18, prenosi Black Sea Grain.

Vlažnost rumunskog zemljišta optimalna za kukuruz i suncokret

Temperatura vazduha u Rumuniji bila je za 2,4 ° C iznad dugoročnih proseka. Obilne padavine nastavljaju se i dalje. U toku nedelje kretale su se u rasponu od 35 do 60 milimetara, a na nekim južnim područjima dosežu čak i 80 do 100 mm.

Obilje vlage može pogoršati kvalitet zimskog ječma i ozime pšenice. Na jugoistoku zemlje, visoke temperature vazduha i deficit padavina nastavljaju da smanjuju potencijal prinosa i kod zimskih i kod prolećnih useva.

U 2018 godini, ruski suncokret zadržao poziciju najprofitabilnije uljarice

Prema Nacionalnom izveštaju o napretku i rezultatima državnog programa razvoja poljoprivrede u Rusiji, najveću profitabilnost u prodaji poljoprivrednih proizvoda u 2018. godini imali su svinjetina, jaja, suncokret i šećerna repa. U 2018. godini marža prodaje robe iznosila je 33,2% (42% u 2017. godini), prenosi UkrAgroConsult.

Kakvi su trendovi na tržištu suncokreta u Bugarskoj?

Cena suncokretovog semena na bugarskom tržištu prošle nedelje iznosila je 332 dolara po toni. Glavni trendovi na tržištu su: usporavanje zasada suncokreta za 2,8 odsto u odnosu na prošlu godinu.Nedelju dana ranije, ovaj procenat iznosio je 4,4%. Stabilan rast cena semena suncokreta na izvoznom tržištu, kao i potražnja iz EU. Zatim, tempo izvoza je 40% ispred prošlogodišnjeg, ali islabija potražnja iz Turske.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Profitabilni usev Ruski suncokret Međunarodno tržište Izvoz uljarica Poljoprivredni proizvodi Cene


Autorka

Ivana Živanić

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.