Pretraživanje tekstova
Padavine koje se najavljuju za petak i subotu za područje Vojvodine mogu doprineti daljem razvoju ovog patogena i širenju simptoma u polju.
Od početka jula, u pojedinim regionima zabeleženo je do 40 mm padavina koje su stvorile povoljne uslove za razvoj ovog patogena. Još uvek se u usevima u jutarnjim časovima može uočiti rosa. Bujna lisna masa biljaka šećerne repe stvara idealan mikroklimat za razvoj prouzrokovača pegavosti lišća, ističe Prognozno-izveštajna služba zaštite bilje.
Trenutno se na parcelama pod repom registruje različit nivo prisustva pega u zavisnosti od lokaliteta, plodoreda, osetljivosti sorte i do sada sprovedenih mera zaštite.
Padavine koje se najavljuju za petak i subotu za područje Vojvodine mogu doprineti daljem razvoju ovog patogena i širenju simptoma u polju.
Kako bi se zaštitila lisna masa, omogućio dalji razvoj korena šećerne repe i sprečio dalji razvoj pomenutog patogena, proizvođačima se preporučuje primena kombinacije preventivnih i sistemičnih fungicida, na bazi aktivne materiije:
Podsetimo, razlozi za ovu pojavu su nepoštovanje plodoreda, nepravovremena primena fungicida, nepoznavanja sopstvenih parcela, izostanak detaljnog pregleda parcela i nepoznavanja stepena tolerantnosti sorte.
Povezana biljna vrsta
Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera
Šećerna repa je industrijska biljka koja se gaji za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njenom zadebljanom korenu. Iz šećerne repe se dobije 16% svetske... Više [+]Izvori
Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja
Tagovi
Šećerna repa Pegavost lišća šećerne repe Patogen Pesticidi Koren šećerne repe Pege
Autorka
Više [+]
Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Rakija i umetnost :) #RuralFoto #proizvodnja
Јелена Потребић
pre 2 nedelje
Samo da prezivi... Kakvi smo postali... Samo da prezivi... Kakvi smo postali...