Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pegavost lista šećerne repe
  • 30.06.2018. 14:30

Prvi epidemijski prag pegavosti na šećernoj repi

Kod šećerne repe registrovano je prisustvo simptoma pegavosti lišća. Na većini parcela je dostignut prvi epidemijski prag - 50% biljaka sa makar jednom pegom.

Foto: PIS Vojvodina / Tatjana Veselinović
  • 753
  • 48
  • 0

Pegavost lista šećerne repe (Cercospora beticola) je bolest koja se javlja svake godine. Tako je i ove zabeležen prvi epidemijski prag, odnosno 50% biljaka sa makar jednom pegom. Razlozi ta ovu pojavu su brojni: nepoštovanje plodoreda, nepravovremena primena fungicida, nepoznavanja sopstvenih parcela, izostanak detaljnog pregleda parcela i nepoznavanja stepena tolerantnosti sorte.

"Vrlo čest uzrok je i oslanjanje na saopštenja koja daju razni sajtovi, SMS poruke i ostali vidovi saopštenja, koji su vrlo često konfuzni i ne odgovaraju pravom stanju na terenu, pa se iz njih ne može jasno odrediti za koji teren se odnose, pa proizvođači instiktivno reaguju i tretiraju useve ili prerano ili kasno", napominje Katarina Radonić iz PSS Vrbas.

Simptomi pegavosti lista šećerne repe

Pojava prvih pega u našim uslovima se očekuje krajem juna ili u prvoj dekadi jula. Tada se stiču povoljni vremenski uslovi, česte kiše sa visokim temperaturama, za ostvarivanje zaraze. 

Pregledajte starije lišće šećerne repe, jer se zaraza prvo ostvaruje i vidi na njemu. Ukoliko na listovima postoje sitne sivkaste pege, oivičene ljubičasto crvenkastim oreolom, tada budite sigurni da je u pitanju cerkospora. Tokom vremena pege postaju krupnije, spajaju se, a listovi počinju da se suše i odumiru.

"Pege možemo naći i na lisnim i cvetnim drškama, kao i na stablima samonikle ili semenske repe. Slične pege mogu formirati i neke druge gljive  , kao što su Ramularia beticola, Phoma betae, pa ako niste sigurni da li je u pitanju cerkospora, uzorke donesite u savetodavne službe, a mi ćemo mikroskopskim pregledom utvrditi kojoj gljivi pripadaju pege", dodaje Radonićeva.

Suzbijanje pegavosti lista šećerne repe

Za uspešno suzbijanje ove bolesti izuzetno je važno određivanje pravog vremena hemijskog tretmana. Ono se mora odrediti za svaku veću parcelu na užem području. Potrebno je pratiti i utvrditi da li se zaraza širi na ostale zdrave biljke i kojom brzinom. "Kada se na oko 5% biljaka nađe od 5-10 pega, a vremenski uslovi pogoduju širenju zaraze, treba uraditi prva tretiranja", ističe Katarina Radonić.

Za prvi tretman preporučuje se fabričke mešavine dve aktivne supstance koje imaju i preventivno dejstvo, kao i kurativno dejstvo na patogena. Fungicidi koji daju dobre rezultate u prvom tretmanu: Duett Ultra u dozi od 0,6 l/ha, Acanto plus u dozi 0,8 l/ha, kombinacija fungicida Bravo 720-SC (1 l/ha) + Impact 25-SC (0,25 l/ha) i dr.

Za drugi i treći tretman mogu se vrlo uspešno koristiti sledeći fungicidi: Sphere (0,350 l/ha), Opera (0,75 l/ha), Eminent star (1l/ha), Rias 300-EC (0,4 l/ha) i mnogi drugi.


Izvori

Poljoprivredna savetodavna služba Vojvodine


Tagovi

Pegavosti lista šećerne repe Cercospora beticola Epidemijski prag Fungicidi Suzbijanje Simptomi


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃