Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica
  • 02.08.2015. 09:00

Ubrzan izvoz ruske pšenice?

Ukrajinska žetva napreduje, ali je kukuruz stradao više nego što se mislilo. Ekstremni vremenski uslovi učinili su svoje. Očekuje se ubrzanje izvoza iz Rusije zbog pojednostavljenja pravila izvoznih poreza.

Foto: depositphotos.com, normabella
  • 195
  • 30
  • 0

Ukrajinska žetva napreduje, ali je kukuruz stradao više nego što se mislilo. Ekstremni vremenski uslovi učinili su svoje. Iran je uvezao soju iz Južne Amerike i tako popravio prosek. Međutim, poljoprivrednici se žale na previsoke uvozne poreze.

Očekuje se ubrzanje izvoza iz Rusije zbog pojednostavljenja pravila izvoznih poreza. Proizvodnja žitarica u Rusiji mogla bi dostići i 100 Mt. Egipat je od Rusije kupio veliku količinu žitarica i time izazvao zadovoljstvo ruskih proizvođača.

Prinosi u Ukrajini bolji nego 2014.

Od petka, 24. jula, Ukrajina je obavila žetvu na gotovo polovini parcela, sa prikupljenih 18,5 Mt. Dosada su prinosi nešto bolji od onih prošle godine pa iznose 3,27 t/ha, u poređenju sa 3,24 t/ha lane - procenjuje UkrAgroConsult. Ipak, prognoze za kukuruz znatno su slabije, što je, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, rezultat preteranih vrućina u centralnoj oblasti.

Uvoz za neke neisplativ - ali nužan

Da bi pojačao domaće zalihe, Iran je kupio više od 200 Kt kukuruza i soje iz Južne Amerike. To je prva značajnija kupovina žitarica za Iran u proteklim mesecima. Međutim, prema Rojtersu, Iran je nametnuo uvozne poreze na pšenicu i ječam. Porez na uvoz pšenice iznosi 45 do 50 dolara po toni, ostavljajući uvoz komercijalno neisplativim. Izveštaj Oil World-a pokazuje da bi uvoz soje, do jula 2015. godine, trebao da postigne rekord od 1,3 do 1,4 Mt.

Ubrzanje izvoza iz Rusije?

Nakon pritužbi na izvozne poreze na pšenicu u Rusiji, Služba za razmenu robe odlučila je da uvede jednostavniji sistem za upravljanje porezima izvan zemlje. To bi moglo da dovede do ubrzanja izvoza u drugom delu jula, nakon najsporijeg početka sezone od 2004. godine. Sa 16 % ukupno požnjevenih ruskih žitarica do 24. jula, ta zemlja bi mogla da proizvede 100 Mt žitarica.

Globalne cene biljnog ulja ostaju kratkoročno slabije s lošim izvoznim podacima. U Intertek Testing Services-u (ITS) kažu da je tokom perioda od 1. do 25. jula, izvoz palminog ulja opao za 18 % u poređenju s istim periodom u junu. Unapred ugovorene cene malezijskog palminog ulja su pale, ali su učesnici na tržištu svesni dugoročne neizvesnosti zbog El Ninja i njegovog uticaja na proizvodnju ulja.

Ruska pšenica bolja od evropske?

Sudeći prema rezultatima Ruske federalne službe robne razmene, izvoz žitarica iz Rusije tokom prve polovine jula bio je gotovo za 60 % niži od prošlogodišnjeg. Međutim, uprkos takvom početku, ruska pšenica je odabrana na tenderu za uvoz u Egipat jer je ispunila najviše traženih kriterijuma.

Ruska pšenica izašla je kao pobednik tendera koji je objavio Egipat.

175 Kt ruske pšenice prodato je po prosečnoj ceni od 205,37 $/t, uključujući i troškove prevoza. Četvrta ponuda, u sezoni 2015/16, privukla je neobično veliki broj prodavača.

Foto: depositphotos.com, normabella


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Pšenica Žetva Uljana repica Cene Rusija Nemačka Francuska Poljska Prinos Velika Britanija Egipat Ukrajina Palmino ulje Prognoze Smanjeni urod Svetsko tržište uljarica Toplinski val


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."