Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šećerna repa
  • 01.02.2017. 10:30

Ukidanje kvota za šećer brine proizvođače repe

Ukidanje kvota za šećer u EU najavljeno za septembar 2017. godine uticaće i na proizvođače u Srbiji koji će teže izvoziti svoju robu. Pojedini ratari zbog neizvesnosti odustaju od ovogodišnje setve šećerne repe.

Foto: WikimediaImages / Pixabay
  • 1.082
  • 111
  • 0

Ukidanje kvota za proizvodnju šećera u Evropskoj uniji (EU), najavljeno za septembar 2017. godine, uticaće i na proizvođače šećerne repe u Srbiji. Prema rečima stručnjaka, ukidanje ograničene proizvodnje odraziće se i na uzgajivače te kulture u našoj zemlji.

Mada je još rano za prognoze, neki od njih smatraju da bi rešenja za ovaj problem mogla da budu dodatna stimulacija uzgajivača repe, kao i isplata podsticaja na osnovu kvaliteta. Koliko je situacija ozbiljna pokazuje i podatak da pojedini poljoprivrednici, koji su decenijama sejali šećernu repu, ove sezone to neće učiniti.

Izvozna kvota Srbije za EU 181.000 tona šećera

Kako je za Novosti izjavio sekretar Udruženja za prehrambenu industriju Privredne komore Srbije Dimitrije Ivanović, kada EU ukine proizvodne kvote, sve zemlje će moći da proizvode šećera koliko god žele. To će omogućiti da se dosadašnja kontrolisana proizvodnja šećera poveća. On objašnjava da je Balkan dosada bio povlašćen, odnosno balkanske zemlje su mogle da izvoze šećer u Evropsku uniju, a kvota za Srbiju je 181.000 tona.

Problemi počinju, kad stane izvoz u EU

Ivanović navodi da je naša zemlja godišnje proizvodila oko pola miliona tona šećera, a najveći deo (76%) izvozila u EU, dok je ostatak odlazio u zemlje CEFTA. On ističe da su šećerane u Srbiji vrlo moderne i konkurentne. Prema Ivanovićevim rečima, pravi problemi za domaće proizvođače počeće kada zemlje EU koje su uvozile dosta našeg šećera prestanu to da čine.

Poređenja radi, najjači proizvođač šećera u Evropi Francuska godišnje ima 16 tona saharoze po hektaru, kod nas je to 9,1, a prosek u EU je 11. Nedostaje bolja tehnologija proizvodnje šećerne repe, a bilo je i reči o tome da država pomogne proizvođačima kroz subvencije.

Srbija godišnje proizvodi 500.000 tona šećera. Najveći deo 76% izvozimo u zemlje Evropske unije, dok ostatak odlazi u zemlje CEFTA.

Ratatari odustaju od setve repe

Draško Danilović, iz Kuzmina, jedan od rekordera u proizvodnji šećerne repe, odustao je od ovogodišnje setve te kulture. Razlozi su, kako kaže, nerešen odnos i loše davanje u zakup državnog zemljišta. On smatra da je izdavanje zemlje na godinu dana premali period da bi se ostvarili željeni prinosi i ispoštovao plodored.

U takvim uslovima, naglašava Danilović, bolesti se lako pojavljuju, a opasnost predstavlja to što je neko možda zemljište tretirao rezidualnim herbicidima i tako jakim hemikalijama uništio zemlju, a za kulture poput šećerne repe zemljište ne može brzo da se sredi. On na kraju dodaje da do ove sezone, poslednjih 30 godina, nikada nije bio bez šećerne repe, koju je sejao na 60-70 hekatara.

Gajenje isplativo uz dobro planiranje i kvalitet

Proizvođač Zlatko Ralević, iz Savinog Sela kod Vrbasa, tvrdi da ratari imaju iste otkupne uslove šećerne repe kao i lane. On kaže da je gajanje isplativo ako se ostvari dobar prinos i kvalitet. Ralević objašnjava da je bilo velikih gubitaka zbog padavina u vreme vađenja repe, ali i zbog rokova koji su im prerađivači nametnuli, jer su troškovi izvlačenja repe sa njiva bili povećani i nisu ispunili vreme vađenja.

On potvrđuje podatak da je loše što se zemlja daje u zakup na godnu dana, jer u tom slučaju ne može ništa ozbiljno da se planira, dodavši da je ohrabrujuća činjenica da je šećerna repa jedina kultura gde se unapred zna cena (35 evrocenti po kilogramu), pa se uz odgovarajući kvalitet može očekivati i dobra zarada.

Foto: WikimediaImages / Pixabay


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se gaji za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njenom zadebljanom korenu. Iz šećerne repe se dobije 16% svetske... Više [+]

Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Šećerna repa Šećer Kvote Izvoz Srbija CEFTA Dimitrije Ivanović Privredna komora Srbije Zlatko Ralević Savino Selo Kuzmin Otkupna cena


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.